Portul Constanța, scanat nuclear și radioactiv

733

Săptămâna viitoare, după luni întregi de instructaj, Garda de Coastă va porni echipamentele de scanare din punct de vedere nuclear și radioactiv a autoturismelor și persoanelor care vor trece prin portul Constanța. Cel puțin deocamdată, echipamentele
de scanare sunt instalate deja pe portaluri fixe în porțile de acces nr. 1 și 7.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, Marius Niculescu, "echipa mobilă are deja opt oameni, iar săptămâna aceasta se finalizează procedura de instruire a altor 25 de polițiști de frontieră care vor face parte din echipele fixe de la porțile 1 și 7 din portul Constanța".
Facem precizarea că la activitățile de instruire și evaluare a polițiștilor au fost prezenți, de anul trecut și până în prezent, și specialiști din Statele Unite ale Americii, inclusiv din cadrul FBI-ului și al Departamen-tului Energiei din SUA. Specialiștii le-au arătat autorităților române cum trebuie să folosească echipamentele ce au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române în cadrul programului intitulat "Second Line of Defense" (SLD) - destinat detecției la frontieră a materialelor nucleare și radioactive. Toată această activitate face parte dintr-un program mai amplu ce urmărește dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de țări ale lumii cu echipament specific.
Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecție a materialelor nucleare și radioactive.
Tehnica va fi folosită inclusiv în misiunile din zonele de acces ale Portului Constanța și Constanța Sud Agigea.
În aceste zile, instructajul a avut loc "live" în zona Porții de acces nr. 1, unde specialiștii le-au arătat celor care urmează să folosească aceste echipamente cum trebuie să procedeze în cazul unei mașini care este detectată ca fiind "purtătoare" de substanțe periculoase.
Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă Constanța, când sistemul de alarmă semnalizează oscilații peste limita normală a radiațiilor gamma, autoturismelor sau persoanelor în cauză li se face o verificare suplimentară, cu ajutorul echipamentelor mobile. Dacă suspiciunea se materializează în fapte, iar asupra mașinii sau persoanelor respective sunt descoperite substanțe interzise, polițiștii trec la reținerea persoanelor respective și la alertarea autorităților.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4244 secunde