Portul Constanța, principala poartă de intrare a mărfurilor de bișniță

1558
Portul Constanța, principala poartă de intrare a mărfurilor de bișniță - cmykfondcapturifrontiera-1597340926.jpg

Articole de la același autor

Portul Constanța este principala "poartă" de intrare a mărfurilor din afara comunității UE, drept pentru care zi de zi este încercată vigilența oamenilor legii în depistarea mărfurilor contrafăcute. Sau, dacă nu sunt introduse în țară pe cale maritimă, bunurile sunt ascunse în autocarele ce se întorc din Turcia.

În anii de după Revoluția din 1989, bișnița cu produsele aduse pe ascuns din Turcia era în floare, în toată țară. Câțiva ani a părut că această practică a intrat într-un con de umbră, căci interesul micilor comercianți ilegali s-a îndreptat către China și produsele aduse din statele asiatic. În ultima perioadă, însă, bișnița cu marfă de tot felul adusă din Turcia este din nou în atenția oamenilor legii.

Asociația Combaterea Traficului Ilicit Viitorul a punctat aceste aspecte într-un demers prin care dorește să "educe" populația pentru a putea diferenția produsele originale de cele contrafăcute.



Bunurile aduse în sacoșe de rafie, din nou la modă 


Astfel, potrivit Alexandrei Popescu, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră, în ceea ce privește capturile de produse contrafăcute, "se constată că cele mai multe fapte sunt depistate în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Bulgaria, produsele fiind depistate în vehicule care realizează cursă de linie, pe ruta Turcia - România".

"Dacă discutăm din punct de vedere al valorii bunurilor confiscate, atunci în cele două porturi de la Marea Neagră, Portul Constanța și Portul Constanța Sud Agigea, sunt capturi considerabile, venite în containere, din China și Emiratele Arabe", a mai precizat reprezentantul Poliției de Frontieră.

De altfel, același aspect este subliniat și de Daniel Luca, din cadrul Serviciului Coordonare Echipe Mobile din cadrul Direcției Generale a Vămilor.

"Capturi de mărfuri contrafăcute se înregistrează foarte des în principala poartă de intrare a mărfurilor non-comunitare, respectiv Portul Constanța", a arătat specialistul.



Se falsifică tot ce se poate


Cât privește categoria bunurilor contrafăcute, cele mai multe capturi sunt de articole textile, dar mai sunt și bijuterii de aur sau argint (în special aduse din Turcia), ceasuri, telefoane mobile, jucării.

"Inițial, contrafacerea a vizat piața produselor de lux. În prezent, fenomenul a atins toate formele de consum și produsele cu o rată mare a vânzărilor. Sunt contrafăcute produse alimentare, cosmetice, îmbrăcăminte, periuțe de dinți, jucării, electronice etc.", a subliniat și Lia Gimbuțan, specialist din cadrul Protecției Datelor de Proprietate Intelectuală, din cadrul Direcției Generale a Vămilor.

Capturile sunt considerabile. De exemplu, potrivit statisticii realizate de reprezentanții Gărzii de Coastă, pe parcursul lui 2019 au fost confiscate peste 500.000 de articole diverse, în valoare de peste 16 milioane de lei, dacă ar fi ajuns pe piață. Totodată, la capitolul bunuri care fac obiectul infracțiunilor de folosire de acte falsificate, au fost confiscate peste 340.000 de produse, în valoare de aproape 4 milioane de lei.

"Polițiștii de frontieră constănțeni au constatat că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate de administratorii unor societăți comerciale din România care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care își desfășoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăților comerciale implicate în acest fenomen infracțional au sediul în municipiul București și județul Ilfov și au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea Capitalei", au precizat reprezentanții Gărzii de Coastă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6297 secunde