Pompierii și jandarmii, implicați în acordare de azil emigranților ilegali

227
Pompierii și jandarmii, implicați în acordare de azil emigranților ilegali - ddd1344177817-1350293066.jpg
Ministerul Administrației și Internelor intenționează să atribuie noi însărcinări jandarmilor și pompierilor, respectiv să-i implice în acordarea de sprijin imigranților care solicită azil în țara noastră. În acest sens, pe pagina web a instituției a fost postat un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii 572/2008 privind constituirea Grupului de coordonare a implementării Strategiei naționale privind imigrația.

 

"În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere semnificativă a fluxului migrator pe frontiera româno-sârbă, cu implicații majore în ceea ce privește gestionarea situației operative, întrucât toți străinii depistați la frontieră solicită protecția statului român. Astfel, numărul cererilor  de azil a crescut semnificativ față de anul trecut, având în vedere faptul că imigranții apelează la instituția azilului doar în cazul în care sunt depistați cu ședere ilegală sau încercând să pătrundă ilegal pe teritoriul României. Cererile de azil sunt depuse de grupuri de străini la intervale reduse de timp, exercitând presiune asupra capacității de cazare a centrelor regionale de cazare pentru solicitanții de azil. În situația în care, cererile de azil sunt respinse, aceștia devin străini cu ședere ilegală, dispunându-se măsuri de depistare pe teritoriul național. Străinii  depistați cu ședere ilegală care nu pot fi îndepărtați sub escortă în termen de 24 de ore, au fost declarați indezirabili ori împotriva cărora a fost dispusă măsura expulzării sunt introduși în centrele de cazare pentru luare în custodie publică, în vederea returnării. Creșterea semnificativă a numărului de cetățeni depistați cu ședere ilegală sau solicitanți ai unei forme de protecție din ultima perioadă poate conduce la depășirea capacității de cazare în spațiile asigurate în acest sens de către Inspectoratul General pentru Imigrări, context în care au fost identificate două instituții din cadrul Ministerului Administrației și Internelor care ar putea sprijini activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, respectiv Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Prin implicarea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, se preconizează acordarea sprijinului necesar în vederea identificării unor spații temporare de cazare a străinilor în situația în care capacitatea centrelor Inspectoratului General pentru Imigrări ar fi depășită. Pentru efectuarea unor cheltuieli cu bunuri și servicii, inclusiv cheltuieli de protocol, alocarea unor fonduri cu această destinație Inspectoratului General pentru Imigrări, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administrației și Internelor, va asigura derularea în bune condiții a activității curente a Grupului de coordonare. Proiectul se află în dezbatere publică până la sfârșitul lunii octombrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4032 secunde