"Pomana" și "Chei potrivite", metodele prin care hoții jefuiesc casele la Constanța!

1252

Articole de la același autor

Metodele "Pomana" și "Chei potrivite" sunt două dintre modalitățile prin care hoții jefuiesc locuințele în județul Constanța. Anul acesta, în județul nostru au fost comise peste 800 de furturi din locuințe, iar în multe dintre cazuri, infractorii nu mai țin cont dacă proprietarii sunt sau nu la domiciliu.


Polițiștii au denumit "Pomana" una dintre metodele des folosite de infractorii care jefuiesc locuințe. Este utilizată în mod frecvent pentru că hoții se bazează mai mult pe încrederea pe care le-o acordă victimele decât pe "priceperea" lor de a escala ferestre sau de a forța încuietori. Victimele țintite sunt, în general, persoane în vârstă, pe care hoții le întâlnesc în zona piețelor. "Autorii identifică persoanele în vârstă în zona piețelor și, sub pretextul că vor să le ofere produse alimentare în memoria unor rude decedate, le însoțesc la locuințe. Odată ajunși, unul dintre autori oferă produsele alimentare și, în același timp, solicită persoanei vătămate să îi schimbe o bancnotă de o valoare mare în mai multe de valoare mai mică. În modul acesta, autorii văd unde victima își ține economiile. Odată identificat locul, victima este îndepărtată din cameră, sub pretextul să se spună o rugăciune în memoria decedatului, moment în care al doilea autor operează, fură banii. Acest mod de operare îmbracă și alte forme, când autorii oferă produse de curățenie la prețuri promoționale sau gratis etc. Odată ajunși la locuințe, se folosește același pretext, al schimbării banilor", a explicat comisarul Marius Ghiță, adjunctul Poliției municipiului Constanța. 


O altă metodă aflată printre preferatele hoților care au operat în județul nostru este intitulată "Chei potrivite". În aceste cazuri, hoții operează câte trei – patru și vizează blocurile cu mai mult de patru etaje. "Autorii apelează interfonul, cu numerele de la apartamente, pentru a verifica astfel dacă proprietarii sunt acasă. Apoi așteaptă până unul dintre locatari iese din bloc pentru a intra pe casa scării. Ulterior, sunt verificate ușile apartamentelor care sunt ușor de deschis, în timp ce unul dintre autori rămâne la scară, pentru a verifica, prin interfon, dacă proprietarul este acasă. Dacă nu este, ceilalți folosesc cheile potrivite, intră în interior, unde fie răvășesc bunurile, fie le iau pe cele aflate la vedere, în general bani și bijuterii. La plecare, asigură ușile de acces în locuințe", a deschis metoda comisarul Marius Ghiță. 


Eugen Munteanu este unul dintre constănțenii "vizitați" de hoți. Bărbatul povestește că infractorii, vreo patru la număr, au intrat în locuință în cursul nopții, undeva între 3 și 4, pe un geam lăsat deschis. "Era în august. Au urcat pe grilajul de la parter, apoi pe platforma de la intrarea în bloc, apoi pe geamul lăsat deschis. Când i-au auzit și am aprins lumina, erau cu televizorul în brațe. L-au lăsat și au plecat. Mi-a fost frică, mă gândeam că mai este vreunul și îmi va da în cap. Mi-au furat atunci două tablete, un telefon, un instrument muzical grecesc, paguba am estimat-o atunci la vreo 7.200 de lei. Inițial m-am gândit că era cineva care mă cunoaște și știa că urma să plec în străinătate. Ulterior, când au fost găsiți, am văzut că erau niște tinerei", spune bărbatul. 


Mai puține furturi din locuințe, mai mulți hoți reținuți!
La nivelul județului Constanța, în 2019, numărul furturilor din locuințe a fost în scădere. Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2018 au fost înregistrate 1197 furturi din locuințe, în aceeași perioadă a acestui an au fost înregistrate 880 de astfel de spargeri. În urma acestor furturi au fost cercetate 168 de persoane (mai mult decât anul trecut cu 30%) și au fost dispuse măsuri preventive în cazul a 73 de suspecți. 


În urma unor astfel de fapte, victimele trăiesc sentimente de teamă, frustrare. Tocmai de aici denumirea campaniei de prevenire derulată la nivel național, "Hoții invadează intimitatea". Campania se desfășoară și în județul Constanța, în perioada decembrie 2019 – februarie 2020 și vizează conștientizarea constănțenilor cu privire la ce înseamnă un furt din locuințe și măsurile pe care le pot lua pentru a nu ajunge victime. Pe lângă cele peste 1200 de flyere pe care le vor împărți polițiștii de la Compartimentul Prevenire, constănțenii vor avea ocazia să vizioneze, cu ajutorul unor ochelari de virtual reality, cum arată o încăpere după ce a fost "călcată" de hoți. Polițiștii constănțeni au primit patru astfel de dispozitive care vor fi folosite în cadrul campaniei de prevenire. Campania de prevenire este derulată de Poliția Română în colaborare cu Feroneria Prod. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3929 secunde