Polițiștii vor închide secțiile și nu vor mai munci suplimentar. "Vom ieși cu 20.000 de oameni în stradă"

Miercuri, 03 Ianuarie 2018
33342
După ce negocierile purtate pe parcursul a aproape un an nu au dat roade, liderul sindicatului cu cea mai mare reprezentativitate din Poliție anunță proteste în prima parte a anului.

Dumitru Coarnă le-a mai acordat un ultim răgaz ministrului Afacerilor Interne și ministrului Muncii, Carmen Dan și Lia Olguța Vasilescu, pe care le caracterizează ca fiind "oameni mici cu funcții mari".

Timp de mai multe luni, sindicatele din Poliție au cerut, în repetate rânduri, diminuarea sau chiar eliminarea deficitului de personal din Ministerul Afacerilor Interne, care a ajuns la cifra de 25.000, dar și o finanțare corectă și o logistică corespunzătoare. De asemenea, siguranța cetățeanului a fost pusă în discuție de mai multe ori. În ciuda discuțiilor și negocierilor, măsurile concrete au întârziat să apară, iar sindicaliștii sunt, din ce în ce, mai siguri că sunt duși cu zăhărelul.

"În mediul rural, toate autospecialele sunt uzate fizic. În mediul urban, jumătate dintre autospeciale nu ar mai trebui să fie folosite, trebuie casate. Lucrurile nu vor fi rezolvate, cu toate că am purtat mai multe discuții în sensul ăsta", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI.

În acest sens, Dumitru Coarnă le-a dat termen aleșilor, până la finalul iernii, să rezolve majoritatea problemelor discutate pe parcursul anului 2017. De asemenea, s-a solicitat, cu prioritate, salarizarea polițiștilor conform Legii 153/2017 și acordarea salariului de bază potrivit legislației adoptate anul trecut. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Dumitru Coarnă anunță proteste de amploare începând cu luna martie, amenințând că va scoate în stradă 20.000 de oameni.

"În primele luni ale anului 2018 vom declanșa acțiuni masive de protest, cu 15.000 - 20.000 de oameni. Ne dorim să blocăm sistemul cu respectarea legii. Nu vom lucra mai mult de opt ore, atât cât prevede legislația europeană și Codul Muncii, nu vom mai răspunde la telefoanele mobile, vom închide posturile de poliție rurală la ora 16.00, acolo unde nu există personal. Îi vom pune în fața faptului împlinit, doar atunci vor realiza ce înseamnă o lipsă de polițiști în stradă. Le-am auzit pe doamnele Olguța Vasilescu și Carmen Dan spunând că siguranța cetățeanului nu este o prioritate a actualului Guvern. Oamenii nu știu carte și nici nu au bun simț. Sunt oameni mici, cu funcții mari", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI.

Refuzul ca polițiștii să lucreze suplimentar vine pe fondul eliminării sporului de 40% pentru intervenția la domiciliu începând cu prima zi a lunii ianuarie 2018.

Pagina a fost generata in 0.2099 secunde