Polițiștii și gardienii din penitenciare, siliți să muncească la negru. "Este ca un arest la domiciliu"

24008
6
Polițiștii și gardienii din penitenciare, siliți să muncească la negru.

Articole de la același autor

Pare incredibil, dar este adevărat. Oamenii legii, fie ei din zona rurală sau urbană, penitenciare sau ordine publică sunt exploatați până la epuizare de superiori. De ani de zile, polițiștii efectuează binecunoscuta permanență. Adică, deși se află în timpul liber, după terminarea programului, în cazul unor solicitări, sunt nevoiți să intervină. Ei nu pot părăsi domiciliul sau să consume alcool, întrucât o urgență poate surveni oricând. Însă, de ce acceptă oamenii legii să facă asta?


"De teamă acceptă tacit, dar sunt revoltați"
La fel de binecunoscute sunt și repercusiunile care pot apărea în cazul în care vreun agent îndrăznește să aibă o altfel de viziune față de cea impusă de la centru. La orice comentariu, există replica standard: "Sunteți polițiști, trebuie să fiți în slujba comunității 24h/24h". 


"De mai mulți ani, la noi există un sistem prin care anumite categorii de polițiști sunt solicitați să intervină la evenimente din timpul liber, de acasă. Ei nu sunt planificați în serviciu și efectuează permanența la domiciliu. Mai exact, ești la dispoziția anga-jatorului, dar nu ești pontat și plătit. Ești anunțat că ai un eveniment și trebuie să te duci. Dacă ai eveniment, ești pontat. Dacă nu ai eveniment, ești trecut liber în pontaj, dar de fapt ai stat acasă, cu telefonul pe cap, că poate se întâmplă ceva. De teamă să nu suporte repercusiuni, acceptă tacit, dar sunt revoltați", a declarat pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, vicepre-ședintele Federației Publisind. 


Cine sunt "norocoșii" care asigură permanența
Permanența este asigurată, în special, de către rutieriști și investigații criminale, de echipele de cercetare la fața locului. Permanența este ceva normal la toate posturile de poliție din zona rurală. "Vă dați seama că asta creează o mare stare de disconfort. Asta se întâmplă la toate posturile de poliție, rutieră și investigații criminale, la echipele de cercetare la fața locului. Marea problemă a tuturor polițiștilor este că au acceptat tacit acest fenomen și a luat amploare. Gândiți-vă că dacă mergi către un eveniment și ai un accident, nu se pune ca un accident de muncă, pentru că erai în timpul liber. Nu beneficiezi de acele drepturi legale care sunt conferite după un accident de muncă", a mai precizat Daniel Avasilcăi.


"Am libere de luat cam până în anul 2041"
Polițiștii s-au săturat să îndure și să tot îndure și au vorbit, în primă fază, pe mediile de socializare, despre problemele cu care s-au confruntat de-a lungul anilor. "După 25 de ani de serviciu doar la postul de politie, mai mult singur și cam tot atât de permanență, am libere de luat cam până în anul 2041, dar în curând o să scap de «arestul la domiciliu», care ulterior este menționat ca timp liber. Sper ca cei tineri, inclusiv cei încadrați din sursă externă, să știe să-și ceară mai bine drepturile, să nu le fie încălcate", spune Gigi, un agent de ordine publică din mediul rural.


Peste 1 milion de ore suplimentare
Situația se înrăutățește când ne apropiem de penitenciare. Aici, la nivelul sistemului penitenciar, se înregistrează un număr de 1,5 milioane de ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe fiind imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal, estimat de către Administrația Națională a Penitenciarelor, la 8.000 de angajați. Ce spune ANP?


"Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore supli-mentare peste nivelul stabilit, conducerea ANP precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă exter-nă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții. 


În considerarea regulilor unui stat democratic, conducerea A.N.P. acceptă divergența de opinii în materia interpre-tării legislației în vigoare și lasă des-chisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru a asigura personalului drepturile conform volu-mului și complexității muncii depuse", precizează Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor în cadrul unui comunicat de presă. 


ANP mai spune că numărul mare de ieșiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă, 1.000 de angajați în primele 8 luni ale anului, îngreunează planificarea și asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni și activități.


Comentează știrea

gigel
27 septembrie 2016
caralii

au salarii de aproape 1000 euro si nu stiu sa isi scrie numele in clar ...sunteti niste tractoristi platiti doar ptr paza..nu faceti nimic altceva decat paza ...ATAT

Ioneld
27 septembrie 2016
Pentru gigel

Ai vorbit cand trebuia sa taci. Salariul unui politist nu depaseste minim pe economie, doar cu norma de hrana adica echivalentul bonurilor de masa se ridica dar nu de speriat. Am 20 de ani vechime (probabil mai multi decat ai tu neuroni) si nici nu ma apropii de 1000, doar in vise!

Misu
27 septembrie 2016
Minciuni

Un agent cu 25 ani vechime ridica intre 3500 si 4000 ron lunar

Giani
28 septembrie 2016
Caraliii frustrat

Caraliii,esti un frustrat ce probabil lucreaza pe 1000 Ron. Nu-i bai,atat meriti. Atat poti si atat ai vrut. Intr-adevar,in sistem sunt si oameni care s-au angajat cu buletinul acum 30 de ani,dar stii ce.. ei stiu sa lucreze cu omul,chiar daca nu stiu sa isi scrie numele! Stiu sa aplaneze o situatie de conflict si sunt curajosi. Nu are rost sa m-apuc acum a-ti detalia ce face un "paznic". Definitia paznicului o gasesti in dex online! Cat despre functionarii publici cu statut special... iti transmitem salutari! Toti din intregul sistem!

fost politist
29 septembrie 2016
adevar sau provocare

Este foarte adevarat ca politistii au salarii intre 3000 si 4500 lei,vorbim de agenti,iar cei de la penitenciare intre 3500 si 5000 lei. Se plang atat ca muncesc de ti se rupe sufletul,dar va garantez ca nu-i asa,faptul ca stai peste program mi se pare ceva normal cat timp iei spor dispozitiv si conditii grele inclusiv la grupa de munca pentru pensie,grupa 0 sau 1. Garantez ca cei care se plang sunt parveniti in politie nicidecum nu au scoala militara,iar din ianuarie 2016 se primesc si bani pentru sambete si duminici,asa ca nu vad motivul nemultumirilor. Va garantez ca cei care se plang sunt cei care rup usa la orele 16.00,nu adevaratii politisti. In ceea ce priveste pe cei din penitenciare ar trebui sa taca,numara doi trei detinuti la 08.00 si la 20.00 si iau mai mult decat politistii care macar mai fac ceva.

Plutonieru'
29 septembrie 2016
Gigel&Fost polutist

Sunteti doi sparti in dos si pentru asta va iubesc in gura, si pe copiii vostri la fel. Ba rapciugosilor, de unde naiba scoateti voi sumele alea? Cum naiba de va permiteti sa scrieti despre ceva ce nu aveti habar? Hai pa ca si asa am pierdut prea mult timp!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.512 secunde