Video Polițiștii rutieri, spectatori la circul de pe șosele. "Nu avem ce să facem. Șicanările și conducerea agresivă nu există în Codul Rutier"

7451
6
Polițiștii rutieri, spectatori la circul de pe șosele.
Doi constănțeni au ajuns "vedete" pe internet, după ce au fost filmați în timp ce se șicanau pe DN1, fiind la un pas să producă un accident. Deși unul dintre șoferi a manifestat un comportament extrem de agresiv, schimbând de mai multe ori benzile de circulație, acesta riscă cel mult o amendă de 290 lei. Asta, deoarece nu există prevederi în Codul Rutier cu privire la șicanare și conducere agresivă. Deși în trecut au existat tentative pentru pedepsirea șicanării, inițiativele nu s-au concretizat. Polițiștii cer însă în continuare ca în Codul Rutier să fie introduse prevederi legate de șicanarea și agresivitatea în trafic, asemenea altor țări europene.

"În legislația rutieră nu există șicanarea în trafic"

De-a lungul timpului au existat mai multe tentative ale parlamentarilor pentru modificarea Codului Rutier. Inițiativele au vizat agresiunile fizice sau verbale din trafic, precum și șicanările, astfel încât să fie sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare, în funcție de gravitatea lor. Inițiativele legislative de modificare a Codului Rutier nu au devenit realitate, astfel încât șicanările și agresiunile în trafic continuă să nu fie pedepsite de către polițiști.

"În legislația rutieră nu există deocamdată abaterea de șicanare în trafic și nici comportament agresiv sau teribilist. Fiecare din aceste compor-tamente trebuie să se traducă prin producerea unor manevre. La noi nu s-au adunat mai multe abateri dinamice pentru a denumi o singură contravenție precum teribilismul sau agresivitatea. De asemenea, nu există termenul de șicanare, nefiind reglementat și neavând o definiție. În schimb, șoferii pot fi amendați pentru schimbarea succesivă a benzilor de circulație sau nerespectarea distanței", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul Ciprian Sobaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Rutier Constanța.

Șoferii până în 40 de ani manifestă un comportament agresiv

Bărbații cu vârste cuprinse între 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat și că depășesc fără să stea pe gânduri coloane de mașini. De cealaltă parte, autorii studiului cred că femeile adoptă un stil mai puțin agresiv și, astfel, sunt mai puțin expuse riscului în trafic, iar tinerii au o predispoziție către risc mai mare decât persoanele mature. Explicațiile specialiștilor sunt strâns legate de indicele de maturitate rutier și de teribilismul specific vârstei.

"Bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv la volan, sunt pregătiți să-și asume riscuri majore atunci când se află la volan, peste două treimi din bărbații chestionați afirmând că adoptă șicanele în trafic și au o nevoie mai mare de risc și de adrenalină. În genere, cauzele generatoare de accidente rutiere au ca factor principal, cel uman, iar comportamentele agresive și teribilismul reprezintă cele mai des întâlnite elemente care produc accidente", precizează prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră - PsihoTrafiQ.

"Este nevoie ca șicanarea să fie cuprinsă în Codul Rutier"

România ar fi trebuit de ceva ani să ia exemplul unor țări din vestul Europei, care au inclus șicanarea, conducerea agresivă și teribilismul într-o categorie a legislației rutiere. Cine încalcă aceste norme rutiere riscă să bage adânc mâna în buzunar sau chiar să-și piardă permisul de conducere, în funcție de gravitatea faptelor. În țări precum Olanda, Germania și Austria, șicanările în trafic se pedepsesc sub denumirea de conducere imprudentă.

"În proiectul de modificare a Codului Rutier a fost o prevedere pentru introdu-cerea șicanării și a comportamentului agresiv, dar nu a fost adoptată după discuții în Parlament. Noi nu avem dreptul să facem propuneri legislative, ci ne oferim punctul de vedere doar dacă suntem consultați. Într-adevăr, este nevoie ca șicanarea și agresivitatea în trafic să fie cuprinse în Codul Rutier", ne-au precizat surse din cadrul Serviciului Rutier Constanța.  

VIDEO. Șmecher de Constanța. Cum șicanează în trafic un șofer cu VW. Cerem poliției rutiere să ia măsuri

Comentează știrea

cal alb
28 februarie 2017
caruta si asfaltul

sicane cu caruta ati vazut ? când limitam si noi legal accesul carutelor pe sosea ? defapt carutasul care nu are nici o ora de legislatie rutiera ? e greu ?

vali
28 februarie 2017
Politia Romana

Asa este politia romana, este prea lenesa si corupta pentru a lua vreo masura in cazul asta. Voi n-ati auzit de "depasire neregulamentara" , sau pentru "flashuitori" de folosirea incorecta a luminilor ?

Constantean
28 februarie 2017
hhaha

NU e sicanare in trafic este mai rau ,agresivitate la volan in timpul conducerii punand astfel in pericol viata celorlalti participanti la trafic,se poate spune tentativa de omor pentru ca nu respecta conduita rutiera( avand in vedere ca o masina are in jur de o tona de fier}

Gheorghe
28 februarie 2017
Nu inteleg

Daca era sicanat un politist se gaseau nu stiu cate articole, se mai gaseau si din codul penal. De neinteles atitudinea politiei. O minima cercetare se impunea, poate e un consumator de droguri, poate o discutie cu respectivul se impunea. Sau poate era la volan un politist, un functionar public. VREM SA STIM.

Mos Ion
28 februarie 2017
Huligani rutieri !

Daca politia nu poate face nimic impotriva huliganilor , atunci cine domnilor politisti...cine ? Acesti huligani ne pun vietile in pericol , si daca nu exista cadru legislativ insemna ca nu exista lege ....si daca nu exista lege inseamna ca putem sa-i linsam in trafic , asa ar fi corect !

Sorin
28 februarie 2017
Da,pe bune? Protestati!

Politia nu are ce face,daca legislatia nu le permite. ,,Sicanarea'' in trafic poate fi asimilata lejer si logic cu tentativa la omor ,nu doar asupra celui ,,sicanat'' dar si asupra altor coparticipanti la trafic. De retinut ca,cei care sicaneaza in trafic au si probleme de psihic agresiv,incompatibil cu cei care au carnet de soferi,deci instant ei trebuiesc sa fie pe veci interzisi la condus! Legislativul ,are de lucru aici,poate ca niste protestatari care o freaca degeaba sa aiba de data asta un motiv serios de a urla in strada.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9819 secunde