Polițiștii pun lacătul pe sedii. Noaptea nu se mai lucrează?

12533
2

Articole de la același autor

Polițiștii se află, din nou, în pragul unui protest, după ce promisiunile salariilor crescute și a plăților pentru orele lucrate suplimentar și în afara orelor de serviciu au rămas la stadiul de vorbe. Urmează o săptămână critică, atât pentru oamenii legii, dar mai ales pentru guvernanți, care vor mai susține ultimele negocieri înainte ca polițiștii să iasă în stradă. 


Situația nu pare deloc una roz în ceea ce-i privește pe polițiști și personalul civil din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională. Li s-au promis măriri salariale de 10%, însă atunci când a venit data de salariu, în luna septembrie, polițiștii au avut surpriza de a vedea modificări doar în configurația fluturașului de salariu, sumele primite rămânând neschimbate. Nelămuriți, aceștia s-au adresat sindicatelor pentru a cere lămuriri angajatorului despre situația bizară. 


Uite mărirea, nu e mărirea


Astfel, polițiștii au putut afla că a fost vorba despre o creștere salarială superficială, pe care nu o pot sesiza și în conturi. Și asta pentru că au survenit modificări în privința salariului funcției de bază, înlocuit cu sintagma salariu de funcție, grad și gradație. Concret, reprezentanții Sindicatului Europol susțin că salariul de funcție a crescut cu sume cuprinse între 50 și 200 de lei, dar valoarea totală a salariului a rămas aceeași. Explicația ar fi că pe fluturașul de salariu din luna septembrie nu apărea și mărirea de 10% din decembrie 2015. Dacă erau adunate salariul de funcție, cu gradul și gradația, dădea o valoare mai mică decât cea a salariului de bază. 


La o primă vedere pare dificil de înțeles și poate chiar este, fiind vorba doar despre un artificiu pentru a mări salariile doar pe hârtie.
 
"Mulți polițiști s-au trezit cu salarii mult mai mici cu sume cuprinse între 50-200 lei asta datorită faptului că, în luna februarie, o dată cu intrarea în vigoare a HG 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, anumite salarii de funcție au crescut artificial la valoarea de 1.450 lei. Acum, prin introducerea acestui procent din majorarea salarială de 10% din decembrie 2015, acele salarii de funcție au stagnat, iar acea majorare a dispărut", a precizat Marius Iconaru, secretarul general al Sindicatului Polițiștilor "Europol". 


"Ne gândim la închiderea posturilor de poliție"


O altă problemă, printre multe altele, ar fi aceea că oamenilor legii li s-a promis un spor de 40% pentru orele lucrate în week-end și de sărbătorile legale. Sporul este prevăzut să se aplice doar până la sfârșitul acestui an. Cetățenii ar putea avea neplăcuta surpriză de a vedea lacătul pus la posturile de poliție după terminarea programului de lucru, polițiștii amenințând că nu vor mai răspunde în timpul liber, așa cum o făceau până acum. 


"În acest moment încă ne aflăm în negocieri și nu avem ultima soluție din partea Guvernului și nu avem ce face altceva în afară de așteptat. Avem promisiuni că cererile noastre ar putea fi rezolvate, dar asta vom vedea. Categoric, dacă totul va rămâne la stadiul de promisiuni vom începe acțiunile de protest, cu pichetări urmate de miting-uri. Din păcate, nu avem dreptul la grevă, dar în aceste condiții, în care polițiștii nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, să știți că ne gândim la închiderea posturilor de poliție după program, la ora 16.00, și agenții ar putea să nu mai răspundă în timpul liber și după programul de muncă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). 


Așa cum puteați citi la începutul articolului, urmează o săptămână extrem de încărcată pentru reprezentanții Guvernului și pentru sindicatele din Poliție. Vor fi discutate aspecte ce țin de Statutul Polițistului, miercuri, 11 octombrie, dar și detalii despre transferul de contribuții de la angajator la angajat și negocieri pentru Legea 62, cea a dialogului social.  


Comentează știrea

costica
9 octombrie 2017
Cel mai important moment este acum!

Oferim lucru la domiciliu: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Cucu
9 octombrie 2017
Ihoho

Oricum politia munceste degeaba. Infractorii sunt preponderent liberi si plini de putere si fericire. Ei conduc in realitate tara,altfel nu se explica declinul fortat al Romaniei de dupa lovitura de stat din 1989. Politia in Romania este ceva de forma. Mafia conduce,mafia dirijeaza totul,din cauza asta milioane de romani au si fugit din tara asta si nu se vor intoarce.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5207 secunde