Polițiștii nu renunță la proteste. "Jandarmii și pompierii ne roagă să continuăm lupta!"

38916
Polițiștii din Constanța, indiferent de sindicate, fac front comun pentru a-și obține drepturile. Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Constanța a dat tonul unor proteste ce vor lua amploare în toată țara. 


Timp de o lună, oamenii legii sunt gata să iasă în stradă pentru a atrage atenția Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii asupra mai multor revendicări. Cele mai importante solicitări sunt cele legate de inechitățile salariale din sistem și respectarea HG1/2017. 


Miercuri, 29 martie, a fost prima zi în care polițiștii din SNPPC Constanța au obținut aprobarea pentru a protesta, pe platoul din fața Prefecturii. Liderul sindicatului de la malul mării anunță că polițiștii se vor întâlni timp de o lună, dar și că după protestele de la Constanța vor urma mitinguri în toată țara. 


"Aceste proteste au scopul de a menține guvernul «treaz», să nu adoarmă. Noi am dat tonul acestor proteste, vor avea loc și în Ialomița, Vaslui și restul țării. Orice sindicat este liber să se alăture, pentru că ne luptăm pentru drepturile tuturor poli-țiștilor. Mai mult decât atât, neputându-se afilia în sindicate, prin cererile noastre acoperim și drepturile jandarmilor, pompierilor și militarilor. Dacă nouă ne cresc salariile, automat le cresc și lor. Noi luptăm pentru toată familia ocupațională care privește siguranța națională, apărarea și ordinea publică. Să știți că sunt jandarmi și pompieri care ne roagă să continuăm această luptă pentru drepturile noastre, știind că, dacă noi vom primi, vor primi și ei", a declarat, pentru "Cuget Liber", Vasile Zelca, președinte SNPPC Constanța. 


Revendicările polițiștilor vizează emiterea unei ordonanțe de urgență de către guvern, care să prevadă o majorare a veniturilor salariale brute cu 20%, similar principiilor de aplicare a Legii nr. 293/2015, plata asigurării serviciului de permanență la domiciliu cu 40% din salariul de funcție și eliminarea plafonului de 30% din salariul funcției de bază pentru sporuri. 


De asemenea, SNPPC mai cere calcularea sporurilor pe bază de pontaj la actualul salariu al funcției de bază și acordarea unei majorări de la 75% cât este în prezent la 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în celelalte zile, în care, în conformitate cu prevederile legale nu se lucrează, similar Ministerului Sănătății. 


"Duminica mea nu este mai scurtă decât duminica doctorului, fără supărare. De asemenea, Codul Muncii spune că orele prestate în week-end, de sărbătorile legale și în zile nelucrătoare se plătesc cu un spor de 100%. Eu în loc să stau cu familia, merg la muncă în week-end și atunci trebuie să fiu remunerat ca atare", mai explică Vasile Zelca. 


În ceea ce privește personalul contractual, se dorește scoaterea sporului de vechime din formula de calcul a salariului de bază și aplicarea sa împreună cu sporul de condiții grele la salariul de bază, similar personalului din învățământ conform OUG 17/2017. SNPPC a invitat toate sindicatele să se alăture acestui demers, pentru apărarea drepturilor polițiștilor. 


"Se pare că polițiștii au ajuns la limita răbdării, pentru că nu se mai poate să mergem în stilul acesta. Am avut parte de multe promisiuni și foarte puține s-au concretizat până acum. Dacă nu se va aproba nimic și nu se va schimba ceva, colegii noștri se vor alătura aces-tor proteste", ne-a precizat Daniel Constantin Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0885 secunde