Polițiștii de frontieră se mândresc: i-au speriat pe traficanții de migranți!

213
Polițiștii de frontieră se mândresc: i-au speriat pe traficanții de migranți! - fondgardabilant3-1581617526.jpg

Articole de la același autor

Traficul de migranți la Marea Neagră a scăzut considerabil în ultimul an, se arată în bilanțul activității Gărzii de Coastă pe anul 2019. Mai mult, au constatat polițiștii de frontieră, nici călăuzele nu mai sunt interesate să aducă ilegal migranți în țara noastră, de când s-a dus buhul că aici li se fac dosare penale!

Combaterea migrației ilegale și a traficului de migranți este o linie de activitate importantă a Gărzii de Coastă, au arătat reprezentanții instituției în cadrul bilanțului, desfășurat miercuri, 12 februarie. Drept pentru care, structurile instituției au acționat în permanență, pentru întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei de stat, atât la granița cu Bulgaria, cât și la Marea Neagră.

Conform reprezentanților Gărzii de Coastă, în 2019, "au fost înregistrate 20 de cazuri de trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat în scop de migrație, în care au fost implicate 40 de persoane".

De remarcat este și faptul că s-a schimbat situația și în ceea ce privește călăuzele. În ultimul an, turcii și bulgarii au renunțat să mai treacă ilegal migranți.

"În ceea ce privește facilitatorii, dacă în anii precedenți cetățenii bulgari și turci erau principalii implicați în călăuzirea migranților, în acest an au fost identificate persoane care provin din state cu potențial migrator, rezidente în țări din Europa Occidentală, majoritatea la prima intrare în țară, care s-au deplasat în Turcia, Grecia sau Bulgaria, de unde au preluat migranți de aceeași origine și au încercat să-i transporte spre țările de destinație", au arătat reprezentanții Gărzii de Coastă.

Călăuzelor depistate le-au fost întocmite dosare penale, iar persoanele traficate au fost predate autorităților bulgare - în cazul trecerii frontierei de pământ - nefiind înregistrate solicitări de azil.

"La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni, în 2019", au mai arătat reprezentanții Poliției de Frontieră.

"Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor în anii precedenți, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autoritățile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră, pentru a ajunge în România", a arătat conducerea Gărzii de Coastă.

XXX

Unul dintre cazurile ajunse, anul trecut, în atenția polițiștilor de frontieră constănțeni a avut loc în luna august.

Polițiștii de frontieră de la sectorul Ostrov au depistat, în apropierea localității Lipnița, o mașină cu numere de înmatriculare de Suedia, la volanul căreia se aflau un cetățean palestinian, de 47 de ani, cu permis de ședere suedez. În mașină se mai aflau patru persoane, cu vârste între 21 și 25 de ani, și un copil de doi ani. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că respectivii au trecut granița dintre Bulgaria și România pe jos, iar ulterior au fost preluați de șoferul palestinian, care urma să-și ajute conaționalii să ajungă într-un stat din Vestul Europei.

Șoferul palestinian a fost arestat preventiv, iar cei patru migranți au fost returnați Bulgariei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5161 secunde