Polițiștii cer schimbarea legii. Sancțiuni pe baza imaginilor surprinse în trafic

1348
Polițiștii cer schimbarea legii. Sancțiuni pe baza imaginilor surprinse în trafic - fond3-1527692508.jpg

Articole de la același autor

Legislația rutieră poate fi îmbunătățită pentru a spori siguranța pe șosele. În acest sens, un polițist din județul Constanța a propus ca șoferii care încalcă legea să poată fi sancționați chiar dacă au fost surprinși de alte camere de luat vederi față de cele omologate ale oamenilor legii. Inițial, agentul a vrut să inițieze o petiție, dar ideea a fost ascultată de mai mulți parlamentari care vor acum să propună un proiect de lege.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca participanții la trafic să fie surprinși încălcând diverse norme rutiere. Deși existau înregistrări făcute de alți conducători auto, de puține ori oamenii legii au luat decizia de a-i sancționa pe șoferi doar în baza unor înregistrări apărute în spațiul public. Motivul este acela că șoferii amendați își pot găsi dreptatea în instanță, sub îndrumarea unui bun avocat, care să facă referire la articolul 109 din Codul Rutier. Articolul prevede că aplicarea sancțiunilor și constatarea acestora se fac doar de către polițistul rutier, prin mijloace tehnice omologate.

Astfel, conducătorii auto care au încălcat legislația rutieră, câteodată chiar și polițiști, pot scăpa basma curată, în prezent, indiferent dacă abaterile acestora au fost înregistrate video sau nu.

"Este de notorietate că cele mai multe contravenții sunt făcute de conducătorii auto, iar eu ca polițist nu pot lua măsuri, în baza legislației actuale, dacă nu există înregistrări cu un aparat omogolat al Poliției Române. Din câte știu, în alte țări, precum Marea Britanie, există un site al poliției unde conducătorii auto încarcă astfel de filmări și în peste 90% din cazuri se aplică sancțiuni", a declarat, pentru "Cuget Liber", agent șef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Național al Polițiștilor din România.

Actualele prevederi împiedică aplicarea de sancțiuni de către polițiștii rutieri atunci când abaterile sunt surprinse de alți participanți la trafic cu propriile camere de bord. Este vorba de depășirile peste linia continuă, depășirea coloanelor, neacordarea de prioritate etc. Inițial, Dan Georgescu s-a gândit la inițierea unei petiții, care ar fi avut nevoie de 100.000 de semnături, provenite din cel puțin un sfert din județele țării. Totuși, polițistul a fost contactat de mai mulți parlamentari din diverse partide, care vor să inițieze un proiect de lege în acest sens.

"La art. 109, se introduce alineatul 2, ind.1: Constatarea contravențiilor, cu excepția celor care sancționează depășirea vitezei legale, se poate face și cu ajutorul mijloacelor tehnice ale participanților la trafic, chiar dacă nu sunt certificate și omologate, dacă cu ajutorul acestora se pot determina cu precizie locul, data și ora comiterii contravenției, precum și vizionarea cu claritate a plăcuțelor cu nr. de înmatriculare, marca, modelul și culoarea vehiculului care face obiectul contravenției", mai afirmă Dan Georgescu despre cum ar arăta completarea articolului din Codul Rutier. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1437 secunde