Polițiștii au voie să-și caute un al doilea job

Joi, 22 August 2013
136519
Polițiștii au primit cale liberă de la Agenția Națională de Integritate să se angajeze în sectorul privat sau să-și deschidă firme

și PFA-uri, având grijă, însă, ca al doilea loc de muncă să nu aibă nicio legătură cu atribuțiile pe care le au când îmbracă uniforma statului.

Polițiștii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de condițiile de la serviciu; numărul personalului se reduce, căci numeroși tineri aleg să-și schimbe cariera, volumul de muncă e în creștere, dar salariile… stagnează după ce, în urmă cu doi ani, au fost tăiate sem-nificativ. În aceste condiții, tot mai mulți își pun serios problema dacă se mai merită să rămână în acest sistem, cu atât mai mult cu cât li se atrage atenția, de superiori și de angajații de la Resurse Umane, că nu au voie să aibă un al doilea loc de muncă.

Agenți de pază sau taximetriști, după program

Pentru a lămuri acest aspect, reprezentanții Sindicatului Națio-nal al Agenților de Poliție (SNAP) au cerut punctul de vedere oficial al Agenției Naționale de Integritate. "Am ținut să obținem și să prezentăm aceste lămuriri deoarece reprezentanții serviciilor Resurse Umane oferă informații greșite polițiștilor, spunându-le că încalcă Statutul Polițistului dacă desfășoară activități remunerate în sectorul privat", a arătat Iulian Surugiu, președintele sindicatului.

Iar răspunsul ANI lămurește toate dilemele: polițiștii își pot lua un al doilea job, dar numai în anumite condiții. Potrivit Legii 284/2010 "funcționarii publici, funcționarii publici parlamentari și funcționarii publici cu statul special pot exercita funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate ca funcționar public, funcționar public parlamentar sau funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului".

"Putem constata, astfel, că elementul esențial care determină orice presupusă incompatibilitate se referă la atribuțiile stabilite conform fișei postului. De exemplu, un polițist de la Serviciul de Investigații Criminale, care nu are atribuții de control în domeniul pazei și protecției, poate să se angajeze la o firmă de pază și să presteze activități în acest domeniu. De asemenea, un polițist care își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului de Ordine și Siguranță Publică și care nu are ca atribuție în fișa postului constatarea contravențiilor la regimul circulației rutiere poate desfășura activități la o firmă de taximetrie", a subliniat liderul sindical.

Pot fi administratori de firme

"Mai mult, solicitarea organizației noastre s-a referit în mod expres la posibilitatea polițiștilor de a-și constitui societăți comerciale, întreprinderi individuale, întreprin-deri familiale sau de a desfășura activități economice ca persoane fizice autorizate. În acest sens, ANI opinează că polițiștii pot exercita funcții într-una dintre formele de organizare și pot deține calitatea de asociați sau admi-nistratori", a mai adăugat sindicalistul.

Astfel scade corupția!

Luarea unui al doilea job ar putea fi răspunsul pentru înlăturarea corupției, sunt de părere sindicaliștii, având în vedere veniturile nemulțumitoare ale oamenilor legii.

"Noi nu suntem de acord cu ideea unui al doilea loc de muncă pentru polițiști, însă în condițiile în care salariul polițistului nu va ajunge la un nivel acceptabil raportat la riscurile și dificultățile profesiei, este o variantă de compromis și chiar una de protecție pentru ca polițiștii să-și completeze veniturile în mod legal și nu prin fapte de corupție", a mai afirmat Iulian Surugiu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3005 secunde