Polițiștii au deschis mai multe dosare penale pentru eliberarea de fișe medicale în mod ilegal

487
Polițiștii au deschis mai multe dosare penale pentru eliberarea de fișe medicale în mod ilegal - analizemedicaleangajare-1575808608.jpg

Articole recomandate

Polițiștii de investigare a criminalității economice verifică modul în care sunt eliberate fișele medicale pentru obținerea/preschimbarea permisului auto, a permisului de port-armă, a testatelor profesionale, obținerea ajutorului social, realizarea dosarelor de pensionare pe caz de boală.



Astfel, polițiștii au efectuat investigații în cadrul a 55 de dosare penale, în care sunt vizate infracțiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și constituirea unui grup infracțional organizat, cercetările fiind în curs.

Conform unui comunicat de presă al IPGR, există indicii că fișele ar fi fost eliberate fără ca persoanele în cauză să efectueze testele și analizele medicale necesare sau persoanele care solicită eliberarea de fișe medicale sunt consultate de către asistenți medicali, după care fișele sunt trimise într-o altă localitate, unde sunt semnate și parafate de către medicii specialiști.

Polițiștii am mai descoperit consemnarea pe fișe a unor controale medicale ce s-ar fi efectuat în perioadele în care medicul nu a fost în localitate ori se afla în concediu de odihnă; avizarea fișe de medicii specialiști ca urmare a prezentării acestora de către instructorii auto, fără ca persoanele ce doresc obținerea permisului de conducere să fie consultate, dar și falsificarea fișelor de către persoane ce dețin cunoștințe avansate de operare a tehnicii de calcul.

Alte nereguli, precizează IGPR, sunt: obținerea de permise de conducere auto de către persoane ce figurează încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic; promisiunea obținerii de diverse acte medicale în schimbul unor sume de bani fără ca pacientul să se prezinte la medic, activitate efectuată de persoane care pretind că au influență asupra cadrelor medicale din unitățile spitalicești; solicitare de sume de bani de la pacienți de către medici pentru a semna și parafa fișele medicale.

Persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obținut/preschimbat permisul de conducere, acțiuni ce pot avea un impact grav în ceea ce privește siguranța circulației pe drumurile publice, subliniază anchetatorii.

"În conformitate cu prevederile Ordinului cu nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, în vederea obținerii permisului de conducere a unui autovehicul, candidații sunt obligați să efectueze un examen medical înainte de eliberarea inițială a permisului de conducere. De asemenea, pentru schimbarea acestuia, ori de câte ori permisul de conducere este reînnoit, cetățenii sunt obligați să efectueze un examen medical", se precizează în comunicat.

Aceste verificări vor continua și în perioada următoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9827 secunde