Polițiștii, acuzații grave: "Ne-au trădat și nu au negociat nimic"

24972
2
Polițiștii, acuzații grave:
Descrise ca fiind cele mai scurte negocieri colective din istoria sindica-lismului, Acordul colectiv ce trebuia să reglementeze condiții mai bune de muncă pentru polițisti s-a transformat într-un alt mecanism de manipulare, susțin anumite voci dintre polițiști. Acordul este unul steril pentru polițiști, dar excelent pentru sindicate, atrage atenția chiar liderul unei organizații sindicale. Mai exact, polițiștii se pot înscrie imediat în sindicate, dar se pot retrage doar când decide liderul sindical.


Ministerul Afacerilor Interne este acuzat că are o "legătură" cu liderii sindicatelor cu cea mai mare reprezentantivitate, SNPPC și SNAP. Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, acuză mimarea negocierilor și a refuzat semnarea Acordului colectiv, după ce reprezentanții MAI au venit cu un acord gata redactat, lipsind doar semnăturile liderilor sindicali. 


"Am decis să nu legitimăm un astfel de abuz la adresa polițiștilor care vor fi ținuți cu forța în sindicate. În zilele ce urmează, vom iniția demersuri pentru a amenda, în regim de urgență, acest articol. Prin semnarea Acordului colectiv sub această formă, liderii de sindicat și-au trădat propriile interese, iar ministrul a confirmat astfel «legătura» dintre unii lideri și conducerea MAI", a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


Numulțumirile polițiștilor pleacă de la faptul că, în loc să negocieze condiții mai bune de muncă și respectarea unor drepturi, sindicatele au avut grijă să-și protejeze numărul de membri printr-un articolul 8, alineatul 2, potrivit căruia "cererile de retragere din sindicat se depun la sindicatul din care făcea parte polițistul, sistarea cotizației sindicale urmând a se face pe baza adresei transmisă de sindicat". 


Totuși, articolul intră în contradicție cu Legea 62 a Dialogului Social și inclusiv cu Convenția Organizației Internaționale a Muncii, care prevăd că angajații nu pot fi condiționați să facă sau să nu facă parte dintr-un sindicat, dar și că este interzisă restrângerea libertății lucrătorului.


"Acest Acord este o mare țeapă, nici măcar nu au avut loc negocieri. Singurul lucru care a fost inserat în Acord este ca membrii de sindicat să nu poată părăsi sindicatul fără aprobarea conducerii, adică o încălcare a legii. Propunerile noastre pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor nu au fost luate în seamă. Liderii de casă, SNPPC și SNAP, făcuseră deja înțelegerea cu MAI, pentru că cel mai mult i-a interest să nu mai plece membrii de sindicat și atât, niciun lucru pozitiv. Au trădat polițiștii și nu au negociat nimic", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

Rapas
11 aprilie 2017
Coment

Hai ca nu i chiar asa

Cristi
13 aprilie 2017
Sindicate

Bai fratilor. Mai terminati cu comentariile astea numai pentru a recruta membrii de la alte sindicate. Trebuia sa veniti si voi in strada la miting. Numai pe facebook sunteti activi, in rest..... Trebuie sa facem 100 de sindicate ca sa fie unii multumiti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7358 secunde