Polițiști umiliți! Mor, iar familiile lor se aleg cu praful de pe tobă

8116
1

Articole de la același autor

Polițiștii pregătesc o scrisoare deschisă adresată Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române, care va cuprinde o serie de probleme cu care oamenii legii se confruntă de ceva vreme. Oamenii legii au ajuns cu cuțitul la os, iar uciderea colegului lor Gheorghe Nistor, șeful de post din localitatea Vișeu de Jos, pare că a umplut un pahar ce dădea pe dinafară de mult timp. 


Unul dintre primii polițiști care s-a hotărât să spună lucrurilor pe nume este Silviu Vlad, ajutorul șefului de post din Limanu, județul Constanța. Acesta s-a adresat Sindicatului Polițiștilor din România "Diamantul", cu speranța că greutățile pe care sunt nevoiți să le îndure oamenii legii vor ajunge pe masa mai marilor din Poliție. 


Permanența este o problemă intens discutată în această perioadă între polițiști, întrucât unii agenți au ajuns să lucreze aproape non-stop. De asemenea, aceștia nu pot pleca din localitate, pentru că trebuie să asigure intervenția la o sesizare cu caracter de urgență, deși teoretic se află în timpul lor liber. 


"Conform planificărilor lunare, prin graficul cu programul de lucru, nu este aco-perit întreg intervalul de timp dintr-o zi, existând zilnic intervale orare în care nu este niciun polițist planificat în serviciu. Întrucât Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgența este un sistem funcțional, având caracter permanent, există sesizări prin acest sistem chiar și în intervalele orare în care nu este niciun politist planificat în serviciu, sesizări ce trebuiesc preluate imediat de către o patrulă de poliție. Nefiind niciun polițist aflat în timpul programului de lucru, dispecerii de serviciu, care preiau aceste sesizări, contactează telefonic polițiști aflați în afara orelor de program, comunicându-le că există o sesizare cu caracter de urgență și solicită deplasarea la locul indicat", dezvăluie Silviu Vlad. 


De ce nu se refuză "permanența" 
În mod normal, polițistul ar fi trebuit să refuze o astfel de solicitare, întrucât este vorba despre timpul său liber. De asemenea, permanența nici măcar nu este reglementată legislativ. Doar că, în realitate, situația nu stă așa, iar presiunile la care sunt supuși agenții, în special cei din mediul rural, sunt extrem de mari. Pe baza unor așa-zise planificări, întocmite de către șefii de posturi sau de către șefii secțiilor de Poliție Rurală, li se comunică polițiștilor că în anumite intervale orare, din timpul lor liber, sunt planificați la permanență, pentru a interveni la sesizările prin 112. 


"Aflându-ne în timpul liber, ne trezim că suntem sunați de dispecer, iar acesta, fără nicio introducere, ne comunică «ai un apel de 112 în localitatea X, pe strada Y etc.», ca și cum am fi în mașina de poliție, echi-pați, gata de plecare spre intervenție! Păi, dacă se invoca faptul că putem fi chemați la serviciu din timpul liber, pentru situații temeinic justificate, asta ar fi fost proce-dura!? Astfel se dă o dispoziție verbală de a fi chemat la serviciu!? Nu există o procedură, să fie consemnată această dispoziție?", mai spune Silviu Vlad. 


Ei bine, răspunsurile la întrebările pe care ajutorul șefului de post le adresează le știu toți polițiștii care au asigurat permanența cel puțin o dată. Nu există nicio bază legală pentru a cere unui agent aflat în timpul liber să meargă la o sesizare 112. Situațiile în care polițistul este obligat să se prezinte "de îndată" sunt prevăzute la art. 4, alin. 1, din Ordinul 577/2008, ce se referă la calamități, catastrofe, tulburări de amploare ale ordinii și siguranței publice ori alte asemenea evenimente, la instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, și nicidecum în cazul apelurilor de urgență 112. 


"Dacă un polițist moare, se va întâmpla ca în cazul agenților de la Hârșova?" 
În fosta dispoziție a IGPR nr. 7/2008 (abrogată), la art. 42 era prevăzut că "intervenția în mediul rural la evenimentele semnalate se realizează de către polițiștii posturilor de poliție comunale aflați în timpul programului". Deși această dispoziție elimina orice dubiu, din actuala dispoziție IGPR 123/2012 a dispărut referirea expresă "intervenția la evenimentele semnalate cu polițiști aflați în timpul programului". 


Silviu Vlad adresează factorilor de decizie din cadrul IGPR și MAI alte întrebări ce necesită un răspuns cât mai prompt. 


"Dacă se întâmplă un accident rutier pe drumul dintre casă și serviciu, iar agentul respectiv moare, a fost în timpul serviciului? Nu este consemnată nicăieri ca s-a dat o astfel de dispoziție. Va primi familia polițistului vreo compensare sau se va întâmpla ca în cazul agenților de la TN Hâr-șova, care au decedat în drum spre serviciu, iar ancheta a concluzionat că se aflau în timpul liber? Acest aspect este o neregularitate suplimentară care, chiar dacă s-ar remedia, tot nu s-ar justifica folosirea polițiștilor aflați în timpul liber pentru a se asigura intervențiile la 112", a conchis polițistul. 


Comentează știrea

cetatean
13 ianuarie 2017
comentariu

este foarte bine ca politistii prind infractori reali iar unii 'procurori' ii elibereaza contra spaga.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7581 secunde