Polițiști făcuți la "apelul bocancilor"? Poliția pregătește angajarea a 5.000 de civili. "Vor intra pilele!"

24572
16
Polițiști făcuți la
Faptul că Poliția Română are un deficit de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Ultimele "bârfe" despre acest subiect spun că e posibilă încadrarea din sursă externă a nu mai puțin de 5.000 de persoane, care ar urma să îmbrace uniforma de polițist imediat după încadrare. Zvonul a ajuns la urechile polițiștilor.

O parte dintre ei s-au revoltat și susțin că acest lucru ar fi o prostie în timp ce alții susțin inițiativa. Cei mai mulți însă, acuză faptul că prin această metodă nu se dorește decât angajarea în poliție a diferitor persoane cu "pile".

"Polițiștii NU sunt forță de muncă necalificată, nu îi iei să sape tarlaua din spatele Inspectoratelor de Poliție, îi iei să aplice niște acte normative, iar aplicarea acestora produce consecințe juridice pentru cetățeni.

Pericolul încadrărilor directe, îl constituie în primul rând posibilitatea unor oameni cu pile, de a accede direct în sistem, fără să fie trecuți prin toate filtrele necesare. Acest aspect cauzează corupție și ima-gine negativă a instituției (polițiștii "e" inculți și "nu are" școală). De asemenea, având în vedere că angajarea se va face pe baza unui simplu examen sau cine știe ce interviu, oamenii ăia, nu o să aibă noțiunile elementare necesare să facă munca de poliție (și posibil unii dintre ei nici capacitatea intelectuală), astfel că sunt șanse mari să aplice măsuri nelegale, care vor fi contestate în instanță, să se împuște accidental cu pistolul din dotare, că nu știu să-l folosească, să apară în media în cine știe ce ipostaze hilare, lucru care va aduce din nou o imagine negativă a Poliției R-mâne. Nu e deloc fair-play ca Gheorghe, care scuipa semințe pe trepte la intrarea în scara blocului și făcea vreun liceu la seral, când eu mă pregăteam pentru Academia de Poliție, să ajungă, peste noapte angajat al Poliției Române, fără pic de pregătire de specialitate și fără niciun sacrificiu", a declarat revoltat un polițist.

A purta uniforma e un privilegiu, care se câștigă

Polițiștii spun că soluția cea mai bună pentru repopularea sistemului este de a suplimenta numărul de locuri în școlile de Poliție. În caz contrar sunt mulți bani aruncați de pomană. Mai exact, pentru o persoană încadrată din sursă externă, cu un salariu lunar de aproximativ 2.000 de lei, MAI plătește în doi ani 48.000 de lei fără a include echipamentele. În paralel, un elev îi costă pe cei de la mi-nister aproximativ 20.000 de lei, tot în doi ani.

"La final, după 2 ani, te alegi cu 6.000 de agenți calificați, pe care i-ai plătit puțin spre deloc până atunci! În varianta încadrărilor directe, după doi ani, te alegi tot cu 6.000 de oameni (nu polițiști, ci oameni îmbrăcați în albastru), dar forță de muncă necalificată, cărora le-ai dat salarii întregi din prima zi de muncă!", spun cei din sistem.

În prezent, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române sunt 5.000 de posturi vacante. Deși polițiștii nu sunt de acord cu această modificare, liderii consideră că este o inițiativă bună.

"Se pensionează tot mai mulți polițiști și rămân tot mai puțini. Aceasta este o situație de excepție și sunt de acord cu angajarea din sursă externă. Deși sunt pro școlarizare, de această dată nu este altă soluție. Este imposibil ca în următorii doi ani să se școlarizeze 5.000 de persoane", a declarat Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Potrivit liderului SNPPC, cei angajați din sursă externă vor urma un curs de trei - șase luni în care vor învăța un minimum de cunoștințe juridice și tactică polițienească. De asemenea, acest "zvon" s-ar putea concretiza până la finalul anului.

"Meseria de polițist începe ușor să-și piardă din calitate, începe să devină o ocupație comună la care au acces cam toți membrii comunității. Sunt oarecum frustrat că acum 22-23 ani mâncam poliție pe pâine în școala militară, iar acum pentru aceleași drepturi și obligații poate intra în sistem cine vrea. Păcat că se distruge spiritul polițistului adevărat", și-a exprimat un alt ofițer nemulțumirea.

Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Politist
24 septembrie 2015
CIVILI facuti la apelul bocancilor !

Sa vezi de la anu' cate pitipoance si cocalari tatuati vor fi facuti de ''taticu'' , politisti ! Sa vezi cordaciuni de club si prostavani , in uniforma si cum or sa se mai laude ei pe Facebook !...

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Deka mari
24 septembrie 2015
Bocanci in gura

Cel mai bine ar fi fost sau ar fi , scolarizarea celor inscrisi anul acesta 7000 de persoane care au participat la concursul din campina , 505 intrati deci ar ramane 6500 , cat ar fi de greu sa fie alesi din 6500, 5000 sau cate posturi sunt nevoie in plus ? Dupa 2 ani poti spune ca ati amgajat un personal calificat , care se vor dezvolta pe baza celor invatate in scoala nu toti idiotii civili care nu stiu sa completeze nici macar o cerere tip.

Ingrijorat
24 septembrie 2015
Paradisul infractorilor

Acum multi ani de zile, cand traficul de droguri si infractionalitatea luasera amploare in Miami, autoritatile inteligente, ca ale noastre, au hotarat sa angajeze politisti pe banda rulanta dupa ureche pentru a combate infractionalitatea. Ghici ce s-a intamplat? S-au angajat in politie mai multi corupti si a crescut si mai mult infractionalitatea si coruptia. Inca odata dam dovada cat de bine stim sa urmam exemplele proaste din vest.

iovanescu constantin
24 septembrie 2015
angajerile in politie

sunt roman asa cum au fost si inaintasii mei care si-au dat viata pentru tara asta si am vrut sa-mi pregatesc copii petru aceasta tara dar nu am gindit ca o sa fie condusa de cei m-ai mari corupti .cum e posibil sa disponibilizezi tineri cu scoala militara terminata cu medii de peste 9 si cu calificative de foarte bine si bine doar pentru ca nu au pile la inspectoratele judetene unde au lucrat

traian
24 septembrie 2015
Polițiști făcuți la "apelul bocancilor"

Pai de ce nu ii angajeaza pe cei care au deja un an de scoala??? Apoi sa organizeze concurs pt 1500 de locuri cat au capacitatea cele 2 scoli de agenti...si la anul sa-i bage in paine si pe astia??

virginicaiorescu
24 septembrie 2015
angajatii primariei cta

sunt un angajat tipic al primariei cta,nu raspund la niciun mail si sesizare a cetatenilor

n
24 septembrie 2015
n

Politia din Romania are nevoie de cat mai multi politisti.Multi si prosti.Cum vreti sa-si protejeze sefii afacerile cu tigari,cu droguri si alta manarii decat cu idioti in uniforma care se vor lua doar de cei corecti care au calcat si ei odata pe bec?Totul se face cu buna stiinta.Am intalnit un politai care se lauda ca are doua facultati si nu stia sa scrie,ziceai ca-i elev de clasa 1.

irina
24 septembrie 2015
o noua sansa

Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email: [email protected]

gil
24 septembrie 2015
oferta

MUNCA LA DOMICILIU Cautam operator PC la domiciliu pentru activitate online: prospectare de piata, ofertare prospecti, mentinerea relatiilor armonioase cu prospectii. Selectăm numai oameni care gândesc pozitiv, oameni cu viziune pe termen lung, încrezători, calmi si foarte serioși. Oferim pregatire si suport profesional. Program flexibil, iar plata este realizata prin contract legal. Pentru detalii suplimentare va rugam sa ne contactati la: [email protected]

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.3869 secunde