Polițiști făcuți la "apelul bocancilor"? Poliția pregătește angajarea a 5.000 de civili. "Vor intra pilele!"

Miercuri, 23 Septembrie 2015
24398
Faptul că Poliția Română are un deficit de personal nu mai este o noutate pentru nimeni. Ultimele "bârfe" despre acest subiect spun că e posibilă încadrarea din sursă externă a nu mai puțin de 5.000 de persoane, care ar urma să îmbrace uniforma de polițist imediat după încadrare. Zvonul a ajuns la urechile polițiștilor.

O parte dintre ei s-au revoltat și susțin că acest lucru ar fi o prostie în timp ce alții susțin inițiativa. Cei mai mulți însă, acuză faptul că prin această metodă nu se dorește decât angajarea în poliție a diferitor persoane cu "pile".

"Polițiștii NU sunt forță de muncă necalificată, nu îi iei să sape tarlaua din spatele Inspectoratelor de Poliție, îi iei să aplice niște acte normative, iar aplicarea acestora produce consecințe juridice pentru cetățeni.

Pericolul încadrărilor directe, îl constituie în primul rând posibilitatea unor oameni cu pile, de a accede direct în sistem, fără să fie trecuți prin toate filtrele necesare. Acest aspect cauzează corupție și ima-gine negativă a instituției (polițiștii "e" inculți și "nu are" școală). De asemenea, având în vedere că angajarea se va face pe baza unui simplu examen sau cine știe ce interviu, oamenii ăia, nu o să aibă noțiunile elementare necesare să facă munca de poliție (și posibil unii dintre ei nici capacitatea intelectuală), astfel că sunt șanse mari să aplice măsuri nelegale, care vor fi contestate în instanță, să se împuște accidental cu pistolul din dotare, că nu știu să-l folosească, să apară în media în cine știe ce ipostaze hilare, lucru care va aduce din nou o imagine negativă a Poliției R-mâne. Nu e deloc fair-play ca Gheorghe, care scuipa semințe pe trepte la intrarea în scara blocului și făcea vreun liceu la seral, când eu mă pregăteam pentru Academia de Poliție, să ajungă, peste noapte angajat al Poliției Române, fără pic de pregătire de specialitate și fără niciun sacrificiu", a declarat revoltat un polițist.

A purta uniforma e un privilegiu, care se câștigă

Polițiștii spun că soluția cea mai bună pentru repopularea sistemului este de a suplimenta numărul de locuri în școlile de Poliție. În caz contrar sunt mulți bani aruncați de pomană. Mai exact, pentru o persoană încadrată din sursă externă, cu un salariu lunar de aproximativ 2.000 de lei, MAI plătește în doi ani 48.000 de lei fără a include echipamentele. În paralel, un elev îi costă pe cei de la mi-nister aproximativ 20.000 de lei, tot în doi ani.

"La final, după 2 ani, te alegi cu 6.000 de agenți calificați, pe care i-ai plătit puțin spre deloc până atunci! În varianta încadrărilor directe, după doi ani, te alegi tot cu 6.000 de oameni (nu polițiști, ci oameni îmbrăcați în albastru), dar forță de muncă necalificată, cărora le-ai dat salarii întregi din prima zi de muncă!", spun cei din sistem.

În prezent, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române sunt 5.000 de posturi vacante. Deși polițiștii nu sunt de acord cu această modificare, liderii consideră că este o inițiativă bună.

"Se pensionează tot mai mulți polițiști și rămân tot mai puțini. Aceasta este o situație de excepție și sunt de acord cu angajarea din sursă externă. Deși sunt pro școlarizare, de această dată nu este altă soluție. Este imposibil ca în următorii doi ani să se școlarizeze 5.000 de persoane", a declarat Dumitru Coarnă, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Potrivit liderului SNPPC, cei angajați din sursă externă vor urma un curs de trei - șase luni în care vor învăța un minimum de cunoștințe juridice și tactică polițienească. De asemenea, acest "zvon" s-ar putea concretiza până la finalul anului.

"Meseria de polițist începe ușor să-și piardă din calitate, începe să devină o ocupație comună la care au acces cam toți membrii comunității. Sunt oarecum frustrat că acum 22-23 ani mâncam poliție pe pâine în școala militară, iar acum pentru aceleași drepturi și obligații poate intra în sistem cine vrea. Păcat că se distruge spiritul polițistului adevărat", și-a exprimat un alt ofițer nemulțumirea.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1556 secunde