Poliția Locală, cu mâinile legate de lege. "Așteptările publicului privind intervenția noastră sunt risipite"

Joi, 08 Martie 2018
17841
Se cer lămuriri în privința competențelor pe care polițiștii locali le au în domeniul circulației rutiere. Comisarul șef Tudorel Dogaru spune că are la dispoziție un instrument pe care nu-l poate folosi, făcând referire la decizia care interzice Poliției Locale dreptul de a purta corespondență în ceea ce privește legislația rutieră.

În luna iunie a anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție din România a hotărât, în urma unui recurs în interesul legii, că doar agenții din cadrul Poliției Române au dreptul de a face corespondență cu proprietarii de mașini și să-i întrebe cine a condus, la un anumit moment, și a încălcat legislația rutieră.

"Doar agentul constatator din cadrul Poliției Rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate", anunța Înalta Curte de Casație și Justiție din România, în luna iunie 2017.

Decizia a venit ca urmare a demersului Avocatului Poporului, care a cerut Curții lămurirea acestei spețe. În prezent, polițiștii locali pot rezolva cu adevărat o problemă în domeniul circulației rutiere doar dacă autoturismul în cauză afectează spațiul verde, prin atribuțiile existente în legislația incidentă mediului. În celelalte cazuri, localii sunt legați de mâini.

"Evident că un instrument pe care-l aveam la-ndemână ne-a fost luat. Aici depinde de forul legislativ să implementeze cât mai repede modul în care ar trebui să reacționeze. Ori luăm aceste atribuții Poliției Locale de sancționare și atunci rămâne doar Poliția Română, ori dacă le-am dat în Legea 155/2010, atunci trebuie să aliniem și Codul Rutier și să permitem această activitate. Dându-mi un instrument pe care eu nu-l pot folosi, pe lângă faptul că ne creează o frustrare profesională, creează dezamăgire, iar așteptările publicului privind posibilitățile noastre de a interveni sunt risipite, înșelate", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful interimar al Poliției Locale Constanța.

Fără să cunoască acest aspect, mulți constănțeni sună și fac numeroase sesizări, așteptând ca Poliția Locală să rezolve problemele. Doar că, inevitabil, de multe ori, sesizările sunt direcționate către agenții Poliției Române. Tocmai de aceea, comisarul șef Tudorel Dogaru cere clarificări în acest domeniu pentru o activitate cât mai eficientă și transparentă.

"Sunt foarte mulți oameni care sună și, la fiecare solicitare, noi deplasăm un echipaj. În momentul în care noi identificăm conducători auto în zonă, evident că luăm măsurile de sancționare pentru că avem acest drept. Dar, dacă persoanele nu sunt în zonă și nu sunt identificate, nu putem să sancționăm și trebuie să redirecționăm apelantul către Poliția Română. Trebuie să ne hotărâm, ca societate, ce vrem. Vrem ca Poliția Locală să aibă aceste atribuții? Trebuie să aliniem codul Rutier. Nu vrem să aibă aceste atribuții? Atunci le scoatem din Legea 155/2010 și să ne concentrăm atenția acolo unde avem atribuții", a mai adăugat Tudorel Dogaru. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2551 secunde