Poliția Animalelor, între promisiuni și realitate. Ce se așteaptă de la viitoarea structură

223
Poliția Animalelor, între promisiuni și realitate. Ce se așteaptă de la viitoarea structură - pro-1591898101.jpg

Articole de la același autor

În spațiul public apar, în ultima perioadă, tot mai multe imagini în care sunt surprinse animale rănite prin acte de o cruzime greu de imaginat. Câini spânzurați, pisici lovite cu lopata sau folosite pe post de minge, într-un joc de fotbal și multe altele. Este nevoie de Poliția Animalelor! A afirmat-o chiar ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunțând că este un proiect la care se lucrează în prezent.

Reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor atrag atenția, la rândul lor, cât de necesară este această structură, dar și de cât de puține investiții este nevoie pentru a o face să funcționeze.

Nu este prima dată când se vehiculează că urmează să fie înființată Poliția Animalelor. De fapt, despre necesitatea acestei structuri se tot discută din 2004, de când a fost pusă pe hârtie legea pentru protecția animalelor. Ani buni s-au așternut proiecte pe hârtie, s-a dezbătut care ar fi forma oportună, iar într-un final, în 2014, Guvernul a aprobat înființarea acestei structuri în cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. De fapt, la nivelul fiecărei direcții sanitar veterinare din teritoriu au existat inspectori care au primit și atribuții pe această linie.

De ce a dispărut structura înființată în 2014?

Așteptată cu interes, în special de iubitorii de animale, în scurt timp toată lumea s-a convins că structura avea atribuții limitate și nu făcea nicio diferență.

"Dacă era vorba despre persoane juridice, inspectorii DSV puteau interveni. Dar, în cazul persoanelor fizice care maltratau animalele, nu puteau face nimic, pentru că nu aveau dreptul de a le legitima", își amintește Kuki Bărbuceanu, reprezentant al Vier Pfoten, cel care a fost implicat activ în salvarea cailor sălbatici de la Letea, din 2011, cât și în salvarea ovinelor aflate pe nava scufundată în portul Midia, în toamna lui 2019.

La vremea respectivă, Kuki Bărbuceanu chiar a făcut parte din structura respectivă, dar a renunțat și a ales să rămână ONG-ist, postură din care putea interveni concret.

"Eram solicitați, iar până reușeam să intervenim ori era prea târziu, ori rezolvaseră alții. O grămadă de hârtii de făcut, de aprobări de obținut, iar în plus, trebuia să așteptăm după polițiști, care aveau sau nu aveau vreme de cazurile acestea", a mai povestit, pentru "Cuget Liber", Kuki Bărbuceanu.

Între timp, structura Poliția Animalelor din cadrul ANSVSA a dispărut. Și-a încheiat activitatea în liniște, tot așa cum a și funcționat…

Să facă dosare penale!

În prezent, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a readus pe tapet necesitatea existenței unei astfel de structuri, ba chiar a anunțat că se lucrează, încă de la începutul anului, la un proiect care vizează înființarea unui astfel de departament în subordinea ministerului pe care îl conduce. Intenția este aplaudată de reprezentanții organizațiilor de protecția animalelor, care susțin că nici nu este nevoie de o investiție prea mare pentru a-i da drumul!

"Nu trebuie inventată cine știe ce structură. Este nevoie de oameni instruiți, care să pună în aplicare legea existentă pe parte de protecția animalelor. Nici nu este nevoie de foarte mulți oameni, pentru că nu sunt foarte multe cazuri. În prezent, ne confruntăm cu următoarea situație: avem o lege privind protecția animalelor, în care sunt prevăzute pedepse pentru cei care o încalcă, avem organizații care se preocupă de bunăstarea animalelor și intervin, dar nu se ocupă nimeni de partea legală. Noi salvăm animalele, dar agresorii sunt bine mersi, pentru că nimeni nu le face nimic. De fapt, aici este nevoie să intervină Poliția Animalelor", a punctat Kuki Bărbuceanu.

De asemenea, este nevoie de polițiști, pentru a se putea dispune, legal, luarea animalelor maltratate.

"Nici nu trebuie să se preocupe de spațiu unde să le îngrijească, pentru acest aspect pot fi încheiate protocoale cu organizațiile eligibile, total non-profit", a mai arătat Bărbuceanu.

De aceea, este chiar indicat, a arătat mai departe ONG-istul, ca structura să funcționeze în cadrul MAI.

"Tot aud, însă, în ultima perioadă, că din această unitate trebuie să facă parte doar «iubitorii de animale». Cine certifică o persoană ca fiind iubitoare de animale? Eu consider că în structură trebuie să facă parte funcționari care își doresc, instruiți temeinic și care să colaboreze cu organizațiile de profil", a mai afirmat Kuki Bărbuceanu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.442 secunde