POLIȚIȘTII CER CA POLIȚIȘTII LOCALI SĂ REDEVINĂ GARDIENI PUBLICI. "Sunt nepregătiți profesional și cu un limbaj de toată jena"

Duminică, 07 Mai 2017
553801
Polițiștii speră ca judecătorii să facă lumină în ceea ce privește asemănările și confuziile dintre Poliția Locală și Poliția Română. Oamenii legii "pătimesc" pentru comportamentul inadecvat al unor agenți ai Poliției Locale, întrucât majoritatea cetățenilor nu cred că există vreo diferență între cele două instituții, punându-i pe toți în aceeași oală. Confuziile sunt alimentate de asemănarea uniformelor și a mașinilor de serviciu, dar mai ales prin denumirea de polițist.

Situația urmează să fie parțial clarificată peste o zi, când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului privind necompetența de a aplica sancțiuni prin OUG 195/2002.

"Mă, ești avocat? Dacă nu, dă-i drumul și circulă"

Agenții Poliției Locale din municipiul Constanța au intrat, din nou, în colimatorul polițiștilor după ce au avut un limbaj neadecvat în discuția cu un cetățean care-i lua la rost în legătură cu o acțiune privind comerțul ambulant de verdețuri.

"Ce faceți cu marfa, după ce o confiscați?", a fost întrebarea constănțeanului care a filmat acțiunea.

Reacția polițiștului local a venit imediat, fiind considerată cel puțin deplasată: "Mă băiatule, ești avocat? Dacă nu, dă-i drumul și circulă. Bă, tu ai înțeles ce spun? Dă-mi buletinul încoace, hai".

În final, cetățeanul care a filmat a concluzionat că ar fi mai bine ca polițiștii locali să lucreze mai mult pentru rezolvarea tâlhăriilor, spargerilor și a crimelor, de unde reiese faptul că în mentalul colectiv persistă confuziile între cele două instituții și atribuțiile acestora.

Situații penibile rezolvate de polițiști

Cu toate că la nivel instituțional, între IPJ și Poliția Locală există o colaborare bună, existând patrule mixte între locali și polițiști, oamenii legii susțin că agenții Poliției Locale nu sunt bine pregătiți și au deseori un limbaj care lasă de dorit.

"Sigur că imaginea Poliției Române are de suferit de pe urma acestor confuzii. Oamenii au ajuns să considere că polițiștii hăituiesc bătrânele prin piețe în loc să prindă infractorii. Mai nou, dispozițiile interne au fost modificate, astfel încât polițiștii sunt obligați să patruleze alături de polițiștii locali, aceștia fiind total nepregătiți profesional, având un limbaj de toată jena și creând tot felul de situații penibile pe care polițiștii trebuie să le rezolve", a declarat, pentru "Cuget Liber", agent șef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Cum pot dispărea confuziile între Poliția Română și Poliția Locală

Poliția Locală Constanța a fost înființată în luna februarie a anului 2011, ca structură funcțională cu caracter permanent, fiind o direcție specializată, fără personalitate juridică, subordonată primarului municipiului Constanța. De atunci, cu fiecare an, asemănările dintre cele două instituții au fost din ce în ce mai mari, fie prin mașinile de serviciu, uniforme sau denumirea de polițist. Iată cum orice confuzie ar putea fi înlăturată.

"În fapt, Codul Rutier este foarte clar cu privire la acest aspect, art.177 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 stipulând extrem de clar că sancțiunile la această normă juridică sunt aplicate doar de polițiștii rutieri care sunt agenți sau ofițeri din cadrul Poliției Române, cu avizul Inspectorului General. Dacă s-ar reveni la vechea titulatură de «gardieni publici» și dacă ICCJ se va pronunța în favoarea sesizării Avocatului Poporului, cred că se vor rezolva toate aceste confuzii. Vechii gardieni publici erau chiar mult mai respectați de către societate", concluzionează Dan Georgescu.

v v v

Reprezentanții Poliției Locale Constanța nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere în legătură cu acest subiect. 

Pagina a fost generata in 0.2543 secunde