Plan dejucat. Cum a încercat Primăria Constanța să obțină bani, ilegal, din locurile de parcare

2987

Articole de la același autor

Constănțenii au fost amenințați cu amenzi de sute de lei dacă ocupau locuri de parcare publice, fără să trimită SMS, deși actul administrativ care stabilea obligativitatea achitării plății era anulată. O ilegalitate, după cum au constatat magistrații când au dispus suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța. În prezent, pe masa judecătorilor este solicitarea de anulare definitivă a HCL 279/30.07.2020.

În prezent, municipiul Constanța nu are un regulament al parcărilor. Unul care să poată fi pus în aplicare, în tot cazul. Cele două hotărâri adoptate de Consiliul Local Constanța, prin care s-a încercat reglementarea modului de folosire al parcărilor publice au fost „desființate” de instanța de judecată. În fapt, HCL 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța, a fost anulată prin decizia Curții de Apel Constanța, în martie 2020, în vreme ce în noiembrie 2020, magistrații aceleiași instanțe de judecată au decis suspendarea aplicării HCL 279/30.07.2020, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța. De asemenea, în toamna anului trecut pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul 5915/118/2020, prin care se solicită instanței de judecată anularea actului administrativ respectiv. Până în prezent, în dosar a fost un singur termen, ocazie cu care avocatul Felicia Ovanesian a anunțat că nu mai reprezintă în instanță interesele Asociației „Constanța Altfel” și Asociației Liga pentru Drepturile Constănțenilor. Motivul este lesne de bănuit, având în vedere că avocatul constănțean a fost desemnat city managerul municipiului Constanța și în prezent se află de partea cealaltă a baricadei. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru începutul lunii februarie, până când cele două părți trebuie să depună documentațiile.

Revenind la motivul pentru care magistrații au respins, în două rânduri, intenția administrației publice locale de a institui un regulament al parcărilor, acesta este explicat succint în motivația suspendării HCL 279/2020, redactată de magistrații Curții de Apel Constanța în dosarul 4674/118/2020.



„Altă Mărie, cu aceeași pălărie!”. Sancțiuni… pe baza unor reguli desființate!


„Curtea reține că îndoiala serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ normativ ce face obiectul cererii de suspendare reiese din faptul că anterior emiterii HCL 279/30.07.2020 a existat un act administrativ normativ emis de Consiliul Local Constanța care reglementa aceeași contravenție și alte aspecte mai detaliate privind regimul parcării în municipiul Constanța și deși această hotărâre a fost anulată de instanțele judecătorești, Consiliul Local a adoptat o nouă hotărâre fără să remedieze aspectele de nelegalitate reținute în hotărârile judecătorești definitive și fără să instituie obligația plății tarifului de parcare și cuantumul acesteia”, au arătat judecătorii.

Concret, deși în momentul anulării HCL 235/28.06.2018 magistrații au subliniat că trebuie să funcționeze și alte modalități de plată în afară de plata prin SMS, acest aspect nu s-a schimbat, dar administrația locală a adoptat o hotărâre prin care s-a dorit impunerea de sancțiuni celor care nu plăteau parcarea. „Printre argumentele pentru care instanța a dispus anularea HCL 235/28.06.2018 au fost și cele învederate de recurenți, respectiv faptul că nu s-au stabilit și alte modalități de achitare a tarifului de parcare decât prin intermediul SMS, că nu s-a reglementat competența privind stabilirea și modificarea tarifului de parcare și nici destinația sumelor încasate cu titlu de tarif de parcare. Prin HCL 279/30.07.2020 s-a reinstituit contravenția privind utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător, însă nu s-au remediat celelalte aspecte indicate de instanțe și, mai mult decât atât, nu s-a stabilit obligația achitării tarifului de parcare. Astfel, odată cu anularea HCL 235/28.06.2018 nu mai există nici obligația reglementată de acest act administrativ privind achitarea taxei de parcare, conform tipului parcării. În lipsa unei obligații legale este de neconceput instituirea unei contravenții, iar anularea HCL 235/28.06.2018 nu readuce la viață din punct de vedere juridic hotărârile de consiliu local anterioare abrogate în raport de art. 26 alin. 2 din hotărâre, întrucât abrogarea este definitivă conform art. 64, alin. 3, din Legea 24/2000”, se arată în motivație.



„Sume de bani obținute în mod nelegal”


Totodată, magistrații au mai punctat: „În ce privește condiția pagubei iminente, Curtea reține criticile recurenților. Astfel, prin instituirea contravenției din HCL 279/30.07.2020 persoana care dorește să parcheze pe unul din locurile de parcare respective, se vede constrânsă, sub sancțiunea cu amenda, să achite un tarif de parcare la plata căruia nu este obligat în mod legal prin niciun act administrativ, acte care pot face obiectul unei contestații. Rezultatul este obținerea de către autoritatea locală a unei sume de bani în mod nelegal de la persoana care utilizează locul de parcare și a cărei destinație nu se prevede în hotărârea de consiliu. De asemenea, prin dispozițiile în discuție, s-au creat premisele sancționării nelegale a utilizatorilor locurilor de parcare în cazul în care nu achită tariful de parcare stabilit doar în mod formal, prin afișare pe indicatoarele rutiere”. Reamintim că, potrivit hotărârii respective, persoanele care ocupau un loc de parcare public fără să plătească taxă riscau amenzi între 200 și 600 de lei.

De menționat că actuala conducere a Primăriei Constanța a anunțat că urmează să fie adus în atenția opiniei publice un nou regulament al parcărilor, după ce vor fi făcute modificările necesare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5534 secunde