Plaje fără salvamari pe litoralul românesc. "Vă puneți viețile în pericol!"

1648

Articole de la același autor

În această vară, în contextul pandemiei de coronavirus, tot mai mulți turiști s-au îndreptat către plajele sălbatice de la Corbu și Vadu. Urmările sunt nefaste pe plaje, căci turiștii campează ilegal și parchează mașinile pe habitatele de interes comunitar. Pe de altă parte, turiștii trebuie să fie conștienți că, fiind vorba despre plaje sălbatice, nu au în zonă salvamari, toalete sau asistență medicală.

"La sfârșitul săptămânii trecute, un număr foarte mare de turiști au sosit pe plajele sălbatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării. În zona Vadu-Corbu-Midia s-a înregistrat iarăși cel mai mare aflux de vizitatori și în continuare mulți dintre aceștia nu au respectat regulile specifice zonei costiere aflate în rezervație, respectiv au campat ilegal și au parcat mașinile pe habitatele de interes comunitar", au subliniat reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Drept pentru care, în week-end, inspectorii de la rezervație au mers în control împreună cu jandarmi din Constanța și comisari de la Garda de Mediu și au dat amenzi de aproape 70.000 de lei.

Pe de altă parte, reprezentanții rezervației atrag atenția turiștilor că, în afară de faptul că pun în pericol habitatele naturale, își pun în pericol viața și sănătatea.

"Trebuie să țină cont că aceste plaje au statut de plaje sălbatice, prin urmare nu beneficiază de condițiile de siguranță oferite de plajele amenajate, precum salvamar, geamanduri de marcare a zonelor cu adâncimi mari, pavilioane de semnalizare a valurilor periculoase, asistență medicală în apropiere, amenajări necesare pentru menținerea condițiilor de igienă - duș, toalete etc.

Marea liberă va prezenta întotdeauna și pericol de înec, deci ține și de discernământul și responsabilitatea fiecăruia să nu se aventureze în zone sau situații cărora nu le poate face față. Există panouri de informare și avertizare, însă toți vizitatorii care aleg acest tip de plaje trebuie să știe că sunt direct și singuri răspunzători de toate riscurile la care se expun, atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor", au transmis cei din conducerea ARBDD.

"Nu aș vrea să se întâmple precum în Vama Veche!"

La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut declarații în sfârșitul de săptămână care a trecut, referitor la plajele sălbatice de la malul Mării Negre. Acesta a subliniat că ar vrea să fie dezvoltate "armonios", nu cum s-a întâmplat la Vama Veche.

"Nu aș vrea nici la Vadu, nici la Corbu o dezvoltare haotică, așa cum, din păcate, s-a întâmplat la Vama Veche sau în alte părți. Considerăm că aceste plaje sălbatice trebuie să fie vizitate de cetățenii noștri, dar respectând toate restricțiile impuse de statutul de rezervație", a atras atenția ministrul.

Problemele de la Corbu și Vadu urmează să fie dezbătute în cadrul întrunirilor programate la sfârșitul lunii iulie, alături de alte aspecte care țin de Delta Dunării. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5841 secunde