"Pinalti", ani de închisoare cu EXECUTARE, în dosarul Poșta

372

Articole recomandate

Gheorghe Ștefan, fost primar al municipiului Piatra Neamț, a fost condamnat luni de Tribunalul București la 3 ani și 9 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul "Fabrica de Timbre" privind fraudarea Poștei Române, potrivit Agerpres.


Tribunalul a luat act că suma de 226.967 euro primită de Gheorghe Ștefan în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență a fost restituită.


De asemenea, magistrații au dispus ridicarea sechestrului pe bunurile fostului primar, fiind respinsă ca nefondată acțiunea civilă formulată de partea civilă CN Poșta Română SA.


"Ia act că persoana cumpărătoare de influență se găsește în situația prevăzută de art. 292 alin. 2 C.pen. (făptuitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta)", se mai arată în decizia instanței.


Pe de altă parte, judecătorii au menținut eliberarea condiționată în cazul lui Gheoghe Ștefan.


Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Dosarul în care a fost condamnat Gheorghe Ștefan este disjuns din dosarul "Fabrica de Timbre", trimis în instanță de DNA în martie 2017. Alături de fostul primar a fost judecat și omul de afaceri Marian Constantinof.


Potrivit anchetatorilor, în iulie - august 2009, Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, i-a propus lui Marian Constantinof că, în schimbul unor sume de bani, își va folosi influența pe lângă reprezentanții CNPR astfel încât sucursala "Fabrica de Timbre" a Poștei Române să le atribuie unor societăți comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte având ca obiect furnizarea de hârtie.


"Fabrica de Timbre" este o sucursală fără personalitate juridică a CN Poșta Română SA. Aceasta putea achiziționa doar hârtie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la Centrala CNPR și de la terți.


"Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ștefan urmau să provină tocmai din încasările obținute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ștefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate", susțin procurorii.


În vederea declanșării procedurilor de achiziție era nevoie de o comandă de furnizare a hârtiei din partea Centralei CNPR către sucursala "Fabrica de Timbre". Sucursala ar fi trebuit să achiziționeze hârtie în role, să o prelucreze prin mijloace proprii și să o transforme în produs finit (hârtie pentru imprimante matriceale).


"Inculpatul Mihai Chebac, numit și menținut în funcția de director al Direcției dezvoltare din CNPR cu susținerea lui Gheorghe Ștefan, a trimis către 'Fabrica de Timbre' o notă de comandă pentru furnizarea unei cantități nejustificate de hârtie, mult mai mari decât necesarul subunităților poștale. Furnizarea acestei cantități de hârtie urma să facă obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor încheiate de 'Fabrica de Timbre' cu societățile comerciale controlate de Marian Constantinof și, implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Ștefan", susțin procurorii DNA.


Conform DNA, pe 2 noiembrie 2009, Cosmin Dragoș Mihăilescu, în calitate de director al sucursalei 'Fabrica de Timbre', a încheiat, cu încălcarea legii, 12 contracte cu societățile comerciale controlate prin interpuși de Marian Constantinof. În baza acestor contracte trebuia furnizată sucursalei "Fabrica de Timbre" materie primă (hârtie în role), eșalonat, vreme de un an. După semnarea contractelor, inculpatul Cosmin Dragoș Mihăilescu a solicitat livrarea întregii cantități de hârtie, iar societățile comerciale furnizoare au emis facturi, precizează procurorii.


Anchetatorii susțin că Mihăilescu a semnat fraudulos sau a determinat semnarea de către subordonații săi a unor documente de recepție a hârtiei pretins furnizate de firmele lui Constantinof, dar și a unor documente de gestiune privind predarea hârtiei către SC Romkuvert SRL, în vederea prelucrării, care a confirmat recepția pentru prelucrare a 828.413 kg de hârtie, deși a primit doar o mică parte din această cantitate.


"În concluzie, s-a constituit un circuit scriptic, fictiv (în mare parte) care atesta preluarea de către 'Fabrica de Timbre' a cantității de hârtie de la societățile comerciale ale lui Marian Constantinof și predarea ei spre prelucrare la SC Romkuvert SRL. Circuitul trebuia să ascundă lipsa hârtiei din gestiunea 'Fabricii de Timbre' și să confere răgazul încheierii unor noi contracte care să genereze profitul din care să fie cumpărată și hârtia nelivrată (o parte din bani fiind dați lui Gheorghe Ștefan)", mai spun procurorii.


Ancheta a mai stabilit că prețul de achiziție a hârtiei a fost mai mare decât prețul de piață de la acel moment și, prin denaturarea procedurilor de achiziție publică, sucursala "Fabrica de Timbre" a cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof și nu de la furnizorii tradiționali, iar în această manieră prețul de achiziție în baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de CNPR.


"Din sumele încasate de cele două firme, inculpatul Marian Constantinof i-a remis inculpatului Gheorghe Ștefan, în perioada noiembrie - decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro", spune DNA.


Gheorghe Ștefan a fost condamnat în mai multe dosare penale, primind 6 ani închisoare în dosarul Microsoft și trei ani în dosarul privind finanțarea PDL. A fost eliberat condiționat în noiembrie 2018.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3562 secunde