Pilotul care a supraviețuit accidentului aeronautic de la Tuzla a fost operat de ruptură de aortă

1509
Pilotul care a supraviețuit accidentului aeronautic de la Tuzla a fost operat de ruptură de aortă - unavionsaprabusitinapropiereaaer-1550836834.jpg

Articole recomandate

Pilotul instructor de pe avionul școală DA 42, care a aterizat forțat în zona Aeroportului Tuzla, a fost operat cu succes de ruptură de aortă, intervenție realizată în premieră în Clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Constanța, a declarat vineri managerul unității, Cătălin Grasa, citat de Agerpres.

Reprezentantul SCJU Constanța a spus, într-o conferință de presă, că după ce pilotul a fost adus la UPU, echipa de gardă a început, consecutiv cu tratamentul de stabilizare hemodinamică, și investigațiile de specialitate.

"Computerul tomograf ne-a pus în evidență prezența unui hematom periaortic cu hemopericard, fracturi costale pe stângă, hemotorax bilateral minim pe ambele părți, pacientul prezentând contuzii faciale, fractură de piramidă nazală, de maxilar și scapulă dreaptă. Prezența acelui hematom a ridicat suspiciunea de ruptură de aortă și echipa de gardă, cu doctorul Marius Militaru, a putut interveni în scurt timp. La o oră și jumătate după internare era în blocul operator și a început intervenția chirurgicală", a declarat managerul Cătălin Grasa.

La rândul său, dr. Militaru a afirmat că dacă nu efectua intervenția imediat, pilotul nu ar fi supraviețuit mai mult de câteva minute.

"Am primit un pacient politraumatizat, în accident de avion, cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am trimis direct în sala de operații unde l-am deschis prin toracotomie. Asta era leziunea care îi cauza moartea în doar câteva minute dacă nu interveneam iar 80 % din victimele accidentelor rutiere sau de avion mor la fața locului, din această cauză. Am găsit o aortă cu vase complet ruptă dar am reușit să îi pun o bucată de proteză și după cum se știe funcționează iar pacientul este în reanimare, încă intubat, dar conștient. Mișcă mâinile și picioare și vom vedea evoluția următoare. Să sperăm că va fi bine. Intervenția a durat vreo trei ore. Ortopedul a fost în sală după ce am rezolvat problema acută. Ortopedic, are facturi minore care nu îi pun în pericol viața. Îl ținem intubat în continuare și sâmbătă dimineață îi vom face un CT de control. Evoluția generală este bună", a precizat Marius Militaru, pentru Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2663 secunde