Pierdere financiară pentru foștii militari! „Nu mai au nicio șansă să câștige sporul de semn onorific!”

14753
1
Pierdere financiară pentru foștii militari! „Nu mai au nicio șansă să câștige sporul de semn onorific!” - fondsporsemnulonorific1-1633875396.jpg

Articole de la același autor

De ani buni, la nivelul sindicatelor și al instanțelor de judecată au fost păreri contradictorii cu privire la acordarea sporului de semn onorific pentru cadrele militare, polițiștii și alți funcționari cu statut special, la ieșirea la pensie. Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a luat o decizie cu privire la acest spor, ce este în dezavantajul foștilor angajați din sistemul de apărare.

În ultimii ani, structurile din subordinea Ministerului Afacerilor Interne s-au confruntat cu un val masiv de pensionări. De teamă că le vor fi reduse drepturile bănești odată cu pensionarea, mai ales în contextul discuțiilor politice contradictorii, mereu sub „sabia” plafonării, mii de polițiști au ales să renunțe la uniformă. De asemenea, subiectul pensiilor militare a rămas în continuare unul sensibil, ce stârnește dispute aprigi, inclusiv în rândul militarilor. Iar cea mai recentă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, privind modul de calculare al sporului pentru semnul onorific este de natură să stârnească noi nemulțumiri.

„Conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, oamenii nu mai au nicio șansă să obțină acest drept, acest spor de semn onorific”, a subliniat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Pro Lex.

Legea care prevede acordarea acestui spor, pentru semn onorific, este 80/1995, iar potrivit acesteia, „pensionarii militari decorați cu ordinul «Meritul Militar» clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și respectiv 20% al cuantumului pensiei”.

„Semnul onorific sau «Meritul militar», cum este denumit în legea cadrelor militare, legea 80/1995, se acordă în funcție de vechimea în structurile de apărare și reprezintă un spor de până la 20%. Este un spor de vechime specific structurilor de apărare. Legea este destul de clară sau așa am crezut noi că este, în sensul că nu ar trebui să fie interpretabilă, sporul se adaugă când deja persoana are o pensie, care a fost calculată. Modul de calcul al pensiei este prevăzută de o altă lege, 223/2015, a pensiilor militare, unde nu se face vorbire despre acest spor, nu intră în baza de calcul. Partea care a stârnit nemulțumiri este cea privind plafonarea. Căci în legea privind pensiile militare se face referire la modalitatea de calcul, la baza de calcul și procentele, iar cea mai recentă modificare este cea privind plafonarea pensiei militare. Interpretarea privind sporul de semn onorific survine în acest punct: intră sau nu acest spor în plafonare?”, a explicat liderul de sindicat Vasile Lincu.

ÎCCJ a decis în septembrie cum să se calculeze pensia și sporul de semn onorific

De-a lungul anilor, atât polițiști ieșiți la pensie cât și alți funcționari publici cu statut special s-au adresat instanței de judecată cerând clarificarea situației sporului de semn onorific. Iar pentru că deciziile instanțelor difereau de la un județ la altul, în luna mai 2021, Curtea de Apel București a făcut o sesizare în recursul legii către Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a lămuri problema. În septembrie, prin decizia 16, magistrații ÎCCJ au stabilit: sporul de semn onorific nu se adaugă la pensie, ci este luat în considerare la calcularea ei, înainte de plafonare. „ÎCCJ a analizat, nu pot să spun cum a motivat, pentru că încă nu s-a publicat motivarea, dar decizia este importantă pentru că stipulează că acest spor se acordă, dar intră în calculul pensiei și este supus plafonării. Este varianta cea mai proastă pentru oameni, pentru că în final, de fapt, sporul este anulat”, a subliniat Vasile Lincu. „Practic, articolul din lege a devenit un articol fără conținut”, a mai arătat liderul sindical.

„Acest fapt ne conduce la concluzia că cei care au introdus acțiuni în instanță pentru obținerea acestui drept nu mai au nicio șansă la câștig”, a mai arătat sindicalistul. 



Comentează știrea

Cătălin Vasile
13 octombrie 2021
Ruşine (in)Justiţiei din România

Tipic (in)Justiţiei din România! Când vine vorba despre pensiile speciale acordate magistraţilor deşi nu au contributivitatea care să motivete această pensie specială arată colţii cât vilele în care locuiesc, dar când este vorba despre celelalte categorii profesionale, fac sluj Statului, de frică că nu le rămân banii pentru pansiile şi salariile lor nesimţite prin comparaţie cu strâmbătatea de care au parte cei care se încred în sistemul judiciar românesc! Ruşine magistraţilor de la ÎCCJ!!!

Pagina a fost generata in 0.6083 secunde