Petrecerile private, interzise! Dar ce pot face forțele de ordine să le oprească?

1942

Articole de la același autor

Aniversările cu musafiri sunt interzise în următoarea lună, dar ce pot face forțele de ordine pentru a lua măsuri, dacă ajung la ușa unei locuințe de unde se aude muzică la refuz? Pot să „spargă” petrecerea, să intre în casă?

De luni, 9 noiembrie, măsurile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus pe teritoriul țării noastre au fost înăsprite. Printre măsurile drastice impuse se numără și „interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”. Altfel spus, pentru următoarele 30 de zile au fost interzise atât petrecerile în spațiile special destinate acestor evenimente, cât și cele organizate acasă, în apartamentul sau gospodăria proprie sau în spațiu liber, precum parcurile sau pădurile. Dacă alte măsuri, precum cele privind interzicerea circulației între orele 23.00 – 5.00 sau privind închiderea spațiilor comerciale la ora 21.00 au fost luate mai în serios de constănțeni, pe motiv că „există modalități să ne verifice”, cele privind organizarea de petreceri sau întruniri cu prietenii nu le-a schimbat planurile tuturor. Din contră, reprezentanții unităților comerciale din județul Constanța ne-au precizat că au avut în continuare vânzare, chiar considerabilă, la tot ce înseamnă decorațiuni de petreceri. „Petrecerile sunt interzise în următoarea lună, dar noi am rămas fără lumânări de tort pe stoc. Astfel că, nu știu ce să spun… se țin sau nu petreceri în Constanța?”, ne-a precizat reprezentanta unei unități comerciale din centrul orașului.

Principalul argument pentru ca oamenii să-și continue planurile aniversare vizează faptul că „ce fac la mine în casă este treaba mea, nu poate Poliția să intre!”.

Pot sau nu polițiștii să intre peste oameni în casă?

Este interzicerea petrecerilor aniversare sau a întrunirilor cu prietenii încă o prevedere legală fără consecințe, căci nu pot fi luate măsuri legale, precum aplicarea de amenzi sau întocmirea de dosare penale, urmare a unui vid legislativ? Sau forțele de ordine pot intra la oameni în casă, dacă există indicii clare că se desfășoară petreceri? În acest sens, am discutat cu cei care aplică legea în județul nostru. „Situația este una delicată, pentru că este vorba despre proprietatea cuiva, iar accesul fără existența unui mandat judecătoresc trebuie să fie bine justificată. Totodată, nu există o prevedere legală care să spună, negru pe alb, că în aceste situații forțele de ordine pot pătrunde în locuința cuiva. Dar nu înseamnă că nu se poate!”, au explicat polițiștii constănțeni.

Astfel, prevederile legale aflate în vigoare în acest moment le dau dreptul oamenilor legii să intre în locuința cuiva, chiar și în absența unui mandat judecătoresc. Printre prevederile invocate de oamenii legii se numără: art. 27 din Constituția României, privind inviolabilitatea domiciliului, unde stipulează că se poate pătrunde în domiciliul sau reședința cuiva, fără învoirea acestuia, pentru „prevenirea răspândirii unei epidemii”. Pe de altă parte, art. 52 din legea 218/2002 modificată în 2019 arată că „polițistul este îndreptățit să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru: a) a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol”.

Amenzi în lipsă, dacă nu le este deschisă ușa!

Altfel spus: da, forțele de ordine au posibilitatea legală să pătrundă în locuințe, atunci când există indicii clare de încălcare a măsurilor restrictive.

O vor face? Cel mai probabil, nu. Iar motivul este simplu: ca și în cazul folosirii armamentului din dotare, forțele de ordine, fie că sunt polițiști sau jandarmi, vor trebui să întocmească rapoarte justificative și să fie subiecții unor anchete interne, aspect dezagreabil pe care cu toții încearcă să-l evite.

„Cel mai probabil, se va evita această metodă de «spargere» a petrecerilor, dacă vor exista solicitări, și vor fi luate măsuri fără să fie necesară pătrunderea forțelor de ordine în locuință. Dar nu înseamnă că, dacă va fi cazul, nu vom proceda astfel!”, au mai precizat oamenii legii.

De altfel, chiar dacă nu pătrund în locuință sau chiar dacă nu li se răspunde la ușă, polițiștii pot aplica amenzi, în lipsă, pe legea 61/1991, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.67 secunde