Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu, indisponibilizate

279

Articole de la același autor

În cadrul unei acțiuni organizate la nivel național, coordonată de Direcția Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul I.G.P.R., în doar 3 zile, polițiștii au efectuat controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone.
 
Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declanșat, la nivel național, o acțiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor și a precursorilor de explozivi..


Au fost verificate operațiunile cu produse de protecție a plantelor, ce conțin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum și condițiile de păstrare, depozitare, transport și utilizare de către agenții economici din raza de competență.


Obiectivele principale ale acțiunii constau în realizarea și punerea în practică a unui set de măsuri și activități prin care să se prevină apariția unor evenimente negative (răniri, accidente sau pagube materiale).


În perioada 12 – 14 august 2020, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase din teritoriu, au făcut verificări de specialitate la nivel național, fiind efectuate 51 de controale la agenți economici ce efectuează operațiuni cu azotat de amoniu.


Astfel, polițiștii au constatat 11 infracțiuni de nerespectare a regimului protecției mediului și au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum și 300 litri de deșeuri.


Exemple semnificative:


1.       La data de 13 august 2020, polițiști Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au efectuat un control, în depozitul unei societăți comerciale din Portul Constanța Sud Agigea, ce avea ca obiect de  activitate manipulare, depozitare și activitați de servicii anexe transporturilor pe apă. 


Astfel, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără  ca operatorul economic să fie  autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform  autorizației de mediu emise în acest sens. 


În cauza, a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J .Constanța.


2. La data de  13 august 2020, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au efectuat verificări la depozitul unei societăți comerciale, situat în incinta zonei portuare.


Au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiții necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg. fiecare.


În cauza, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de "producerea, livrarea sau utilizarea îngrășămintelor chimice, precum și a oricăror produse de protecție a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării", respectiv, "nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate".


Azotatul de amoniu este o substanță chimică obținut din amoniac și acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. 


Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrășământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole. 


Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca substanță din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- po…


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8243 secunde