Pericol public! Sute de accidente provocate de șoferi care au ațipit la volan

172
Pericol public! Sute de accidente provocate de șoferi care au ațipit la volan - pericol-1563912214.jpg

Articole de la același autor

190 de accidente grave au avut loc anul trecut, din cauza șoferilor care au ațipit la volan. 67 de oameni au pierit. Cele mai multe accidente rutiere grave, pe fondul adormirii la volan, au avut loc în zilele de duminică și sâmbătă, pe drumurile naționale.


Când vine vorba despre factorii care cresc riscul unui accident rutier, viteza excesivă, distragerea atenției sau consumul de băuturi alcoolice se numără printre cei mai cunoscuți. Mai există, însă, un risc despre care se vorbește mai puțin, dar care este la fel de periculos și ale cărui efecte sunt comparabile cu cele ale șofatului sun influența alcoolului: oboseala la volan. 
Unul dintre cele mai grave efecte ale oboselii este reprezentat de adormirea la volan, însă nu se limitează doar la acest aspect. Oboseala are efecte asupra abilităților conducătorilor auto, reducându-le capacitatea de concentrare și atenție, încetinind timpii de reacție și afectând abilitatea acestora de a lua decizii. 


Mai mult decât atât, efectele oboselii la volan sunt comparabile cu cele ale conducerii sub influența alcoolului. Potrivit studiilor, să conduci după cei fost treaz 18 ore la rând este similar cu a conduce cu o alcoolemie de 0,05%. Dacă ai fost treaz timp de 24 de ore și conduci este ca și când ai avea o alcoolemie de 0,10%. 


De asemenea, se estimează că accidentele provocate de oboseală au o probabilitate de două ori mai mare să fie fatale comparativ cu alte tipuri de accidente rutiere, deoarece, în astfel de momente, șoferii nu mai iau niciun fel de măsuri preventive: nu poți pune frână când ești adormit.


Tocmai de aceea, ediția a IV-a a campaniei "Fii treaz la volan!", care se desfășoară până pe 10 septembrie, aduce în atenția șoferilor, și nu numai, măsurile pe care conducătorii auto le pot lua pentru a reduce efectele acestui risc.


Urmări tragice 
Conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2018, la nivel național, au fost înregistrate 190 de accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, în urma cărora 227 de persoane au fost rănite grav și 67 au decedat. 


Situația este ușor îmbunătățită față de anul precedent, însă rămâne la fel de gravă: în 2017, au fost înregistrate 200 de accidente rutiere grave din cauza adormirii șoferilor la volan, în urma acestora 235 de persoane fiind rănite grav și 69 pierzându-și viața. 


Week-end-urile, diminețile și drumurile naționale sunt momentele și locurile în care au avut loc cele mai multe astfel de accidente. În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave, pe fondul adormirii în timpul conducerii autovehiculului, au fost înregistrate pe drumurile naționale (153 de accidente), pe drumurile județene (15 accidente) și pe străzi (13 accidente), arată datele IGPR. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6289 secunde