PERCHEZIȚII ÎN MAI MULTE ȘCOLI DIN CONSTANȚA / Concursurile școlare, paravan pentru evaziune fiscală. IATĂ CARE SUNT INSTITUȚIILE VIZATE

2804
4

Articole de la același autor

UPDATE - Potrivit angajaților Școlii Spectrum, polițiștii care au descins în această dimineață la unitatea școlară nu au ridicat niciun document, ci doar au luat câteva declarații, completând un proces verbal în acest sens. 


UPDATE  - Din primele informații, în această dimineață, polițiștii desfășoară percheziții la Centrul Educațional Rainbow Kinder Campus și la Școala Spectrum Constanța.


Mai multe percheziții sunt în desfășurare, în aceste momente, în școli din Constanța. Se pare că în vizorul anchetatorilor sunt organizatorii de concursuri.  Asociația Arhimede ar fi organizat anumite competiții școlare particulare ilegal, în școlile de stat, printre care și în câteva instituții de învățământ din Constanța.


Nu numai școlile din Constanța sunt luate la puricat de oamenii legii. Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează simultan peste 80 de percheziții în municipiul București, dar și în județele Argeș, Ilfov, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare și conflict de interese.


Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiții au organizat concursuri școlare, și-au însușit fondurile colectate din taxele de participare, nu au reținut și vărsat la bugetul de stat impozitele cu reținere la sursă și au înregistrat în contabilitatea fundațiilor cheltuieli fictive.


Prejudiciu de  3,14 milioane de euro!


Prejudiciul produs prin săvârșirea infracțiunilor este estimat la 3,14 milioane de euro. În cauză au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmează să fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Sector 4, în vederea continuării cercetărilor. Activitățile au fost desfășurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informații. La acțiune participă și polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Argeș, Constanța, Giurgiu, Maramureș, Sibiu și Buzău.


Asociația Arhimede, organizatoare de concursuri școlare, acuzată de evaziune fiscală de 3,14 milioane de euro


Polițiștii au început perchezițiile de la primele ore ale dimineții, la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Capitală. Nu este singura instituție vizată de anchetatori. Este vorba de școli de stat și licee din județe precum Constanța și Satu Mare. Asociația Arhimede ar fi organizat anumite concursuri școlare particulare ilegal, în școlile de stat, susțin anchetatorii.


Anchetatorii au descins la și la domiciliul Mihaelei Gună, membră a Consiliului Economic și Social, organism consultativ de Guvernul și Parlamentul României, dar și președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Asociația Arhimede a fost înființată în 2005 de către Petruș Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu și Liviu Rădulescu. Scopul principal al asociației este promovarea activităților în domeniul matematicii și informaticii.

Elevii și profesorii ar fi trebuit să facă performanță și să ajungă la olimpiadele naționale. Asociația a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite județe și a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanțe sau a plăti vreo taxă la stat. Anchetatorii au descoperit că doar între 2010 si 2015, asociația ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro. Asociația avea o structură piramidală și fiecare membru implicat în organizarea de concursuri și cursuri un rol precis remunerat. În varful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică și liderul asociației. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, Federația Națională a Asociaților de Părinți, și apoi urmau profesorii din școli. Fiecare primea beneficii dupa implicare - cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcție de numărul elevilor participanți la concursuri și cursuri.

Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfășura concursul încasa 2.5 lei pentru fiecare elev. Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruș și ale asociației cu titlu de sponsorizare sau cotizație. Astfel bugetul statului era ocolit. Pentru a intra in sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federația Națională a Asociaților de Părinți reprezentată de Mihaela Gună și cu Ministerul Educației. Documentele oficiale obținute de reporterii Digi24 menționează că profesorul Petruș Alexandrescu apela la influența deținută de Mihaela Gună la nivel Ministerului Educației, pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfășura fără probleme.

Profesorii colectau taxele de curs și de concurs deși știau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educației

Toate taxele încasate de la elevi pentru cursuri și concursuri de matematică erau înregistrate fictiv ca taxe de sponsorizare și cotizații de către Cristina Grezi. Aceasta este contabila Asociației Arhimede dar în același timp și contabila Colegiului Nichita Stănescu.

În toată schema evaziunii fiscale este implicată și Editura Nomina. Profesorii care susțineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanți la cursuri și concursuri fără a elibera bonuri fiscale.

Profesorii colectau taxele de curs și de concurs deși știau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educației.

Sursa: digi24.ro


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

tatic revoltat
19 mai 2015
fondul geadinitei este ilegal.incetati sa_l mai cereti..suma e imensa

Ar fi cazul sa mergeti la gradinita 51 de pe Badea Cirtan unde este afisul in care se specifica printre altele ca,cei care nu au dat totii banii,reprezentand fondul gradinitei(200ron), sunt rugati sa_i dea pana la sfarsitul lunii mai.Am inteles ca doamnele asteapta si o inspectie,insa nu le pasa.Inspectoratul are habar de astfel de practici?chemam ISJ Bucuresti,daca doamna Irinela Nicolae,inspectoarea de la inv.preprimar nu e in stare sa puna capat acestor practici.

3. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Vasile
19 mai 2015
Algida

Cum mai merge vanzarea de inghetata ?? Dar cafeaua ??

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6887 secunde