PERCHEZIȚII în Constanța! Încă o REȚEA DE PROXENEȚI care ducea prostituate în Anglia, prinsă!

Marţi, 19 Noiembrie 2019, 13:40
1009
În această dimineață, s-a acționat simultan pe teritoriul României și al Marii Britanii, prin efectuarea, în paralel, a 11 percheziții domiciliare (5 pe teritoriul României - în județele Giurgiu, Ilfov și Constanța și 6 percheziții în Marea Britanie, în localitățile Londra, Newcastle, Stoke-on-Trent și Norwich).


Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă încheiată la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și autoritățile judiciare din Marea Britanie.


În cauză, procurorii DIICOT – Structura Centrală efectuează cercetări fată de mai mulți suspecți, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și proxenetism.


În fapt s-a reținut că, în perioada iunie-august 2017, pe teritoriul Marii Britanii, pe raza localității Ilford, la inițiativa a trei suspecți, a fost constituită o grupare infracțională organizată, care a acționat coordonat în scopul comiterii infracțiunilor de proxenetism și trafic de persoane.


Pe parcursul timpului gruparea infracțională a suferit diferite modificări, prin aderarea unor noi membri sau plecarea unora dintre aceștia. Totodată, în perioada 2018-2019, activitatea infracțională, care continuă și în prezent, s-a desfășurat în diferite regiuni, pe teritoriul Marii Britanii.
În fapt s-a reținut că tinerele, de naționalitate română, care proveneau în special din mediul rural, din familii fără posibilități materiale, aflate în stare de vulnerabilitate, au fost racolate de către membrii grupării infracționale, în special prin intermediul metodei loverboy, menită a asigura o dependență emoțională a acestora față de membrii grupării infracționale, dar și prin promisiunea unor câștiguri materiale importante.
După racolare, tinerelor li s-a asigurat transportul, în special cu avionul, din locația unde se aflau în acel moment, în România sau în alt stat, până în Marea Britanie, pe numele acestora fiind achiziționate de către lideri sau alți membri ai grupării, bilete de călătorie.
La destinația din Marea Britanie, de regulă la aeroport, tinerele erau așteptate de către membrii grupării cu un autoturism și transportate spre locurile de cazare închiriate în prealabil de liderul grupării.
În imobilele închiriate pe teritoriul Marii Britanii, de regulă, tinerele au locuit împreună cu liderii și ceilalți membri ai grupării infracționale.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că liderii au coordonat întreaga activitate infracțională, ocupându-se de închirierea caselor unde au locuit atât membrii grupării cât și tinerele, achiziționarea biletelor de avion necesare călătoriei victimelor spre Marea Britanie, așteptarea acestora la aeroport, transportarea spre locurile de cazare, colectarea și distribuirea sumelor de bani obținute din practicarea de servicii sexuale, postarea anunțurilor pe diferite site-uri pentru adulți, îndrumarea șoferilor și de supravegherea persoanelor vătămate.


Pentru ca activitatea infracțională să fie greu de depistat, relațiile sexuale au fost prestate de către victimele care se aflau sub influența grupării infracționale în sistem outcall, respectiv prin deplasarea de la locul de cazare la domiciliul clientului sau la hotel. S-a remarcat faptul că serviciile sexuale erau oferite cu preponderență clienților care se aflau în altă localitate decât cea în care locuiau membrii grupării infracționale împreună cu tinerele.


S-a reținut faptul că șoferii erau membri de încredere ai grupării infracționale, de regulă dintre cei care aveau și o relație cu persoana vătămată ce practica activități de prostituție în favoarea grupării.
Pentru transportul efectuat, suspecții încasau un procent anume stabilit din banii obținuți în urma serviciilor sexuale prestate de tinerele pentru care au asigurat transportul.


În ceea ce privește tinerele care ajungeau în Marea Britanie, singure sau însoțite de persoana care le-a racolat, șoferii se deplasau până în locația stabilită, de regulă la un aeroport, dacă transportul era asigurat pe calea aerului, pentru preluarea acestora și transportarea în localitatea unde liderii grupării au închiriat în acel moment o locuință.


Totodată, după indicațiile liderilor, șoferii aveau rolul de a prelua tinerele din locurile de cazare, a le transporta în locațiile solicitate de clienți, în scopul întreținerii de relații sexuale contra cost și de a le aștepta cât timp este necesar.


În cazul în care plata serviciilor sexuale prestate se realiza în numerar, șoferii aveau rolul de a lua de la tinere sumele obținute în urma activităților de prostituție prestate iar la destinație banii erau predați de către șoferi liderilor grupării infracționale.


De asemenea, s-a reținut faptul că, o parte dintre membri au avut doar rolul de a racola una sau mai multe tinere, care le deveneau iubite în scopul de a practica activități de prostituție și le-au supravegheat, în special prin alimentarea dependenței lor emoționale. De regulă, suspecții au locuit și au călătorit cu victimele și au încasat, procentual, sumele de bani obținute din serviciile sexuale prestate de către acestea.


Plata serviciilor sexuale se realiza în două modalități, numerar sau prin transferarea sumelor în conturile bancare deschise în Marea Britanie de către liderii grupării infracționale sau alți membrii iar plata se realiza obligatoriu înainte de întreținerea relațiilor sexuale.


La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost aduși, în vederea audierii, un număr de 5 suspecți, iar alte 8 persoane au fost reținute de către autoritățile judiciare din Marea Britanie.
Totodată, la sediul EUROJUST a funcționat o celulă operativă formată din reprezentanții statelor semnatare ale Echipei Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), pentru coordonarea activităților din teren și schimbul în timp real de date și informații.
Perchezițiile domiciliare de pe teritoriul Marii Britanii s-au desfășurat și cu sprijinul EUROPOL care a trimis la fața locului o echipă mobilă care a sprijinit autoritățile britanice, și prin care s-a efectuat un schimb constant de informații.
În anchetă au fost angrenați și atașații de afaceri interne la Londra, prin Ambasada României în Marea Britanie și reprezentați ai Met Police London, NCA (National Crime Agency), Staffordshire Police, Staffordshire ROCU (Regional Organised Crime Unit), Northumbria Police, Norfolk Police, EMSOU (East Midlands Special Operations Unit) și NESOU (North East Special Operations Unit).
Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2713 secunde