Pensionarea magistraților după 20 de ani în profesie, amânată pentru 2019

Luni, 15 Octombrie 2018
315
Posibilitatea ca magistrații să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019, potrivit Ordonanței de Urgență care aduce modificări legilor justiției, a anunțat, luni, ministrul Tudorel Toader în cadrul unei conferințe de presă.

"Comisia de la Veneția spune că ar fi o problemă dacă s-ar pensiona judecătorii, procurorii în activitate efectivă. Înțeleg că ar fi aproape 2.100 de magistrați care ar dobândi vocație la pensionare la 20 de ani", a precizat Tudorel Toader.

El a explicat că propunerea ca magistrații să se poată pensiona după 20 de ani de activitate a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, soluția aceasta fiind validată de Curtea Constituțională.

"Pentru a ține echilibrul între dorința unora dintre magistrați, poate, de a se pensiona de îndată la 20 de ani în profesie efectivă de magistrat, de a respecta decizia Curții Constituționale, de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneția, s-a propus și s-a adoptat soluția amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se așază sistemul, se va vedea câți vor să se pensioneze, câți se pensionează, câți intră în sistem prin INM, câți intră în sistem prin concursul acela la 5 ani vechime în specialitate în profesii juridice și la finele lui 2019 se va decide", a punctat ministrul Justiției.

Toader a adăugat că, după data de 31 decembrie 2019, în această problemă "vor decide cei care vor avea competență". 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.3427 secunde