X
X
Mai multe ştiri online:

Pensiile militarilor, între mit și realitate. Cum vor fi recalculate și pe cine avantajează noul sistem

Ştire online publicată Joi, 14 Ianuarie 2016. Autor: Andra RAFTU
În urma modificării legii pensiilor militare de stat, tot mai mulți rezerviști s-au arătat nemulțumiți de schimbările care duc la reducerea pensiei. Sute de militari în rezervă au protestat în Piața Victoriei, împotriva noii formule de calcul a pensiilor militarilor.

Pentru ca toți pensionarii MAI să fie lămuriți, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a dispus o serie de măsuri pentru informarea acestora la noile prevederi legislative. Mai exact, acesta a înființat o linie telefonică specială. De luni până vineri, pensionarii MAI pot suna la numărul de telefon 021.2648505, în intervalul orar 08.00 - 16.00. Pensionarii vor fi îndrumați și consiliați de către specialiști ai Casei de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru că mulți dintre ei nu au înțeles cum va fi calculată pensia, ce venituri se includ în baza de calcul și ce nu, directorului-adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN, colonel Florentin Răduț a explicat într-un interviu publicat pe site-ul armataromaniei.ro cum vor fi calculate pensiile militarilor și ce modificări au intervenit.

"Prin acest demers legislativ s-a avut în vedere stabilirea unei baze de calcul a pensiei prin valorificarea exclusiv a soldelor/salariilor lunare brute realizate din exercitarea funcției de bază, actualizate la data deschiderii dreptului de pensie. De asemenea, s-a stabilit cu exactitate care venituri nu se includ în baza de calcul.

Prin intrarea în vigoare a noii legi, la 1ianuarie 2016, pensiile stabilite în baza legislației anterioare pentru militari vor deveni pensii militare de stat, fapt ce presupune recalcularea acestora după noile principii. Însă Legea nr. 223/2015 nu a stabilit de la început un termen în interiorul căruia casele de pensii sectoriale să aplice prevederile acesteia.

Pentru remedierea acestei situații, în cuprinsul noului act normativ au fost introduse prevederi clare și termene precise pentru recalcularea, în condițiile art. 109 și 110, a tuturor pensiilor aflate în plată în prezent, împrejurare de natură să elimine posibilitatea apariției unui nou val de litigii de anvergura celui din anii 2010-2012", a declarat Florentin Răduț.

v v v

Pe talonul de pensie din ianuarie va fi introdusă o mențiune prin care pensionarii vor fi înștiințați că, până la data de 30.06.2016, își pot exprima opțiunea cu privire la perioada de timp avută în vedere pentru realizarea recalculării pensiei, conform art. 109 sau 110 din Legea nr. 223/2015. Mai exact, pensionarii trebuie să transmită Casei de pensii a Ministerului Apărării Naționale o cerere, în care să menționeze cele șase luni consecutive din ultimii cinci ani pentru calculare. În cazul în care nu vor transmite această cerere, calcularea se va face pe ultimele șase luni din activitatea de militar.

"În situația în care se constată diferențe între cuantumul pensiilor recalculate și cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare. Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare.

Stagiile de cotizare nevalorificate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 (1.01.2016), precum și cele realizate ulterior acestei date, se vor valorifica în sistemul public de pensii.

Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puțin 25 de ani. Pentru fiecare an care depășește cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul. Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9%, în funcție de contribuția la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la buget.

Pensia astfel stabilită, recalculată și actualizată în condițiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul. La cuantumul astfel obținut, în funcție de clasa ordinului Meritul militar deținut, se adaugă un spor de 10%, 15% sau 20%, prevăzut la art. 11 alin. (3) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare", a adăugat directorul adjunct al Casei de pensii sectoriale a MApN. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.3408 secunde