Penitenciarul de la Poarta Albă, în vizorul șefilor. Ce măsuri au fost dispuse

289
Penitenciarul de la Poarta Albă, în vizorul șefilor. Ce măsuri au fost dispuse - controlpenitenciar1-1576185288.jpg

Articole de la același autor

Penitenciarul Poarta Albă a intrat în vizorul conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor, după ce la unitatea de detenție din județul Constanța au avut loc incidente în care au fost implicați deținuți, două zile la rând. Drept pentru care, mai marii de la centru, cu noul director general al instituției în frunte, au venit în control și au dispus ca o echipă de la nivelul aparatului central să rămână la Constanța, "pentru a identifica și elimina factorii de risc asociați siguranței deținerii și regimului penitenciar". 


De marți, 10 decembrie, Administrația Națională a Penitenciarelor are o nouă conducere, după ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, l-a împuternicit în funcția de director general, pentru o perioadă de un an, pe comisarul șef de poliție penitenciară Tiberiu Ungureanu. 


"Provocările aflate în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt foarte mari, din perspectiva reducerii supra-aglomerării și a condițiilor de detenție, respectării drepturilor omului și securității cetățenilor, inclusiv din perspectiva problematicii condamnărilor suferite de România la CEDO. Acest context reclamă un management energic, profesionist și orientat pe rezultate, în condiții de stres financiar și instituțional", afirma ministrul Cătălin Predoiu cu ocazia noii numiri. 
Iar noul director general nu a pierdut timpul. La doar două zile de la preluarea funcției, a venit în control la Penitenciarul Poarta Albă, împreună cu adjunctul său, Răzvan Coțofană. 


Un caz dramatic 
Deplasarea la unitatea de detenție a survenit în contextul în care, miercuri, 11 decembrie, un deținut de 25 de ani a evadat de la un punct de lucru din municipiul Constanța. E drept, evadatul a fost găsit de o echipă a penitenciarului la aproximativ două ore de la semnalarea dispariției, dar se ridica problema "vulnerabilităților asociate acestui incident". 


Mai mult, surse din cadrul penitenciarului ne-au precizat că acesta este, de fapt, al doilea incident de săptămâna aceasta care atrage atenția mai marilor de la București către unitatea din Constanța. Astfel, potrivit informațiilor noastre, marți, un deținut încarcerat la Secția Exterioară Valea Seacă s-a urcat pe o clădire din cadrul unității și amenința că se taie cu un cuțit, indignat de faptul că i-a fost refuzată o învoire pentru a merge acasă, la înmormântarea copilului său de opt luni, mort într-un incendiu. 
Reamintim că tragedia a avut loc, sâmbătă, 7 decembrie, în comuna Cogealac; trei copii, de 4 ani, de 2 ani și jumătate și unul de opt luni au rămas singuri în locuința de pe strada Morii, când mama lor a mers până la o vecină, pentru a cere o pâine, după cum a declarat ulterior polițiștilor. Întoarsă acasă, a văzut îngrozită că locuința era cuprinsă de flăcări. Copiii mai măricei au reușit să iasă din casa în flăcări, dar bebelușul nu a mai putut fi salvat. 


Pentru coborârea deținutului de pe clădirea unității, la fața locului a ajuns echipa de intervenție a penitenciarului, într-un final bărbatul fiind convins să renunțe la gestul său extrem, fără a se înregistra niciun incident. 


Am solicitat reprezentanților Penitenciarului Poarta Albă un punct de vedere cu privire la respectivul incident, dar până la încheierea ediției aceștia nu au transmis un răspuns. 


Echipă de specialiști, trimisă să ofere "sprijin și îndrumare"
În schimb, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor au precizat, pentru "Cuget Liber", că, în urma vizitei conducerii instituției la penitenciarul din județul Constanța, au fost dispuse și măsuri. 
"Urmare a deplasării echipei de conducere a ANP la Penitenciarul Constanța - Poarta Albă, s-a dispus efectuarea unei analize privind împrejurările în care s-a produs evadarea deținutului (cauze, factori, vulnerabilități), iar în raport de concluzii, măsuri potrivit prevederilor legale. De asemenea, în vederea îmbunătățirii climatului organizațional și funcțional, începând cu data prezentei (12.12.2019), o echipă de specialiști de la nivelul aparatului central și-a început misiunea de sprijin, îndrumare și aplicare a unor măsuri optime privind identificarea și eliminarea factorilor de risc asociați siguranței deținerii și regimului penitenciar", au arătat reprezentanții administrației. 


Menționăm că director unității de la Poarta Albă este, de aproximativ jumătate de an, comisarul șef de poliție penitenciară Petrică Bănuță, care anterior a ocupat funcția de director adjunct pentru Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9995 secunde