Parlamentul UE a aprobat acordul CETA. Românii, fără viză în Canada

176
Parlamentul UE a aprobat acordul CETA. Românii, fără viză în Canada - canada-1487161153.jpg
Românii vor putea merge în Canada fără viză, după semnarea acordului economic de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA).


Luna trecută CETA a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, iar astăzi a fost aprobat, transmite Realitatea.net.

Totuși, Canada va putea să reinstituie regimul de vize în cazul în care va constata că există un flux mare de migranți ilegali dinspre România. Ottawa a folosit această frână de urgență în 2009 în relația cu Cehia. Președintele Klaus Iohannis a explicat, în urmă cu câteva luni, că se prevede un mecanism de "snap pack", care stipulează că dacă numărul de imigranți ajunge să fie însemnat, partea canadiană își rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize.

Înțelegerile dintre UE și Canada au fost încheiate în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziției manifestate de o regiune din Belgia.

Susținătorii CETA afirmă că acordul va duce la creșterea cu 20% a comerțului între Canada și Uniunea Europeană și va crește economia Uniunii Europene cu 12 miliarde de euro, dar și cea a Canadei cu aproape 8,4 miliarde de euro (9 miliarde de dolari).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5121 secunde