Parlamentul României condamnă folosirea violenței împotriva cetățenilor din Belarus

162
Parlamentul României condamnă folosirea violenței împotriva cetățenilor din Belarus - bela-1599558341.jpg

Articole recomandate

Camera Deputaților a adoptat, marți, o Declarație referitoare la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Republica Belarus - document care a fost adoptat anterior și de Sentul României.


Prin această declarație, Parlamentul României își manifestă solidaritatea cu poporul belarus, solicită oprirea violenței împotriva protestelor pașnice din Belarus și consideră necesară "o reacție mai articulată" din partea comunității internaționale în eventualitatea în care situația nu va cunoaște o ameliorare de urgență.


"Camera Deputaților își manifestă solidaritatea cu poporul belarus și cu aspirațiile acestuia spre libertate, democrație și stat de drept, împărtășind punctele de vedere ale UE și ale aliaților tradiționali ai României cu privire la evoluția îngrijorătoare din Republica Belarus. Condamnă folosirea violenței împotriva protestelor pașnice din Republica Belarus și solicită oprirea de urgență a acestora, exprimă îngrijorare și dezaprobare față de situația creată ca urmare a suspiciunilor privind caracterul incorect al alegerilor din Republica Belarus. Solicită autorităților din Republica Belarus să respecte dreptul cetățenilor de a participa la adunări publice, să se abțină de la folosirea ilegală sau excesivă a forței, să îi elibereze pe cei reținuți pe nedrept și să inițieze în cel mai scurt timp un dialog politic autentic și substanțial cu societatea civilă și opoziția în vederea detensionării situației", se arată în declarație, potrivit Agerpres.


Camera Deputaților solicită "o reacție rapidă promptă, unită și neechivocă din partea comunității internaționale cu privire la dezescaladarea de urgență a situației din Belarus și pentru organizarea unor alegeri libere sub supraveghere internațională al căror rezultat să nu fie pus sub semnul îndoielii".


"Camera Deputaților consideră că, în eventualitatea în care situația nu va cunoaște o ameliorare de urgență, o reacție mai articulată din partea comunității internaționale și a organizațiilor internaționale este obligatorie și nu suportă amânare. Solicităm Guvernului României și președintelui României să continue să sprijine inițiativele în vederea protejării drepturilor și libertăților cetățenilor din Belarus. Consideră că orice încercare de imixtiune sau amenințare cu implicare militară sau de altă natură în sprijinul actualului regim ilegitim de la Minsk contravine dreptului internațional, prevederilor acordurilor internaționale care protejează drepturile fundamentale ale omului și relațiile pașnice dintre țări", se mai menționează în declarație.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8155 secunde