Pacienta arsă de la Spitalul Floreasca, în stare gravă

176
Pacienta arsă de la Spitalul Floreasca, în stare gravă - ddd-1577617683.jpg

Articole recomandate

Starea de sănătate a pacientei care a ars la Spitalul Floreasca este gravă, a spus duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan. Incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație. Potrivit informațiilor obținute de Digi24, biocidul ar fi fost un dezinfectant pentru mâini, folosit pentru că pacienta era alergică la iod.

"Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situație critică, prognosticul ei este rezervat. Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunț. Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătății are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informații preliminare care să orienteze o soluție", a declarat Horațiu Moldovan, la Spitalul Floreasca.

Pacienta suferă de cancer pancreatic și a suferit două intervenții chirurgicale majore. Echipa Ministerului analizează situația pe baza documentelor medicale foaia de observație, protocolul operator. "(În protocol, n.r.) E precizat operatorul și e semnat și parafat de medicul care a făcut operația", a precizat secretarul de stat.

Întrebat de ce Spitalul Floreasca a anunțat Ministerul Sănătății după câteva zile de la producerea incidentului, Moldovan a spus: "Nu pot să răspund. E una dintre problemele care se relevă în această situație".

De asemenea, secretarul de stat a mai explicat cum s-a produs, de fapt, incendiul de pe masa de operații. "Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecția acestor 3 elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizație să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid", a spus acesta.

Echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificații. De asemenea, probabil ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant, spune secretarul de stat. Aceste accidente nu sunt unice în țară și în străinătate, însă sunt rare, a menționat el.

"Nu putem vorbi de vină din poziția în care suntem în acest moment. Vorbim despre fapte, interpretarea lor, înțelegerea fenomenului și când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe", a mai spus reprezentantul Ministerului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2711 secunde