„Păcălelile” școlilor auto din Constanța, dejucate! Semnături false sau orele fictive de șofat, sancționate!

11101

Articole de la același autor

Semnături falsificate pe caietele de cursanți, instructori auto care îi „conving” pe învățăcei să facă mai puține ore practice decât impune legea sau cursuri de legislație neefectuate. Acestea sunt câteva dintre neregulile reclamate, în ultimii doi ani, de cei care au avut experiențe nefericite cu școlile auto, atunci când au încercat să învețe pentru permisul auto. E drept, arată autoritățile, numărul reclamațiilor este redus, pentru că mulți nu știu unde să se adreseze atunci când sunt nedreptățiți în acest domeniu!

Urmarea cursurilor unei școli auto pentru obținerea permisului de conducere se poate dovedi o adevărată aventură. Mai ales din punct de vedere financiar, când cursanții constată că socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele… de la volan, când realizează că orele practice cuprinse în schema inițială nu vor fi suficiente sau că instructorul auto face tot posibilul să îl „convingă” să plătească ore suplimentare de conducere. O astfel de experiență a avut și un tânăr constănțean de 18 ani, faptul fiind reclamat de mama acestuia. „Fiul meu a urmat cursurile unei școli auto din Constanța. A urmat 20 de ore de conducere, a dat sala și a luat cu brio, urmând, potrivit afirmațiilor instructorului auto, să realizeze restul de zece ore de conducere în lunile următoare, până la programarea pentru proba practică. Proba teoretică, sala, a promovat-o în august și a fost programat în noiembrie. Inițial i-a spus că efectuează orele cât mai aproape de probă, ca să aibă totul proaspăt în memorie, dar acum ba nu îi răspunde la telefon, ba îl tot amână. Se apropie proba și copilul tot nu a făcut cele zece ore”, ne-a semnalat Mariana C., o constănțeancă revoltată de faptul că în domeniul instrucției auto pare să fie „un sat fără câini”.

În fapt, școlile auto pot fi verificate la sânge, constănțenii nemulțumiți trebuie să știe însă la ce uși să bată și, mai ales, să nu fie de acord cu „lasă că merge și așa”.

Ce și unde pot reclama constănțenii

Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, a precizat pentru „Cuget Liber” că cei nedreptățiți de școlile sau instructorii auto pot reclama aceste aspecte, dar în ultimii ani numărul lor a fost redus. Reclamații pot fi depuse și la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Poliției Române sau Autorității Rutiere Române. O statistică privind numărul reclamațiilor nu există și nici numărul acestora nu este însă ridicat. Dar nu pentru că nu ar exista probleme… „Nu avem o evidență exactă a numărului de reclamații cu specificul școlilor de conducători auto și în special în județul Constanța. Cazuistica este variată, de la falsificarea semnăturilor cursanților de pe carnetul cursantului, până la neefectuarea numărului de ore, neîndeplinirea corespunzătoare a activității de instruire de către instructorii auto, nerespectarea condițiilor contractuale de către școală. În urma sesizărilor au fost aplicate sancțiunile corespunzătoare și în unele cazuri și suspendarea activității pentru 30 de zile”, a precizat inspectorul de stat șef Nistor Duval, șeful ISCTR, pentru „Cuget Liber”.

Foarte important, însă, potrivit acestuia: „În niciun caz, cursanții nu trebuie să semneze formal caietele de cursanți. Pentru că în momentul în care inspectorii ISCTR ajung în control nu mai pot decât să constate efectuarea orelor de pregătire practică!”



Amenzi de peste 60.000 de lei, în 2020


Chiar și în ciuda reclamațiilor, școlile de șoferi din Constanța au fost controlate de inspectorii ISCTR Constanța. Astfel, de la începutul lui 2020 până în octombrie, au avut loc 24 de controale la sediile instituțiilor respective, dar și în trafic, ocazii cu care au fost aplicate 12 amenzi, în total de 63.000 de lei. În schimb, anul trecut ISCTR sucursala Constanța a efectuat 50 de controale la școlile auto și au aplicat șase amenzi, în valoare totală de 27.000 de lei.

„Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier ISCTR tratează cu exigență și fermitate abaterile constatate și aplică unitar și corect sancțiunile prevăzute de legislația în vigoare, în cazul constatării încălcărilor de la reglementările specifice transporturilor rutiere”, a precizat ing. Nistor Duval. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2965 secunde