Opriți moartea de pe șosele! „Să le fie luat permisul auto pentru un an!”

4484
Opriți moartea de pe șosele! „Să le fie luat permisul auto pentru un an!” - fond-1628272046.jpg

Articole de la același autor

Șoferii care se urcă la volan după ce au băut câteva pahare ar trebui să rămână fără permisele auto pentru cel puțin un an, cei care calcă apăsat pedala de accelerație să devină pietoni pentru aproximativ jumătate de an, iar virajul la stânga peste linia continuă să fie sancționat cu luarea carnetului de conducere pentru o lună. Sunt doar câteva dintre măsurile drastice, pe care le propune un polițist, pentru a-i face pe șoferi să conștientizeze că șoselele din țara noastră sunt zilnic înroșite de sângele celor morți în accidente.

În ultimii ani, au loc tot mai multe accidente rutiere pe șoselele din România. Din păcate, este vorba despre accidente grave, soldate cu morți și răniți grav. Cel mai recent exemplu este statistica realizată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, pe primul semestru al anului 2021: 518 accidente rutiere, în care au murit 36 de oameni (cu doi mai mulți decât în aceeași perioadă a lui 2019, luat ca și comparație, în condițiile în care anul 2020 este considerat un an atipic de multă lume, date fiind restricțiile impuse de pandemie). La o primă vedere, 36 de oameni nu pare mult. Dar printre ei sunt tineri și copii, care aveau tot viitorul în față și le-a fost curmat brusc pe o șosea, din cauza unei iresponsabilități.

Căci, așa cum constatăm cu toții – iar polițiștii o subliniază tot mai des, prin numeroase recomandări! – se circulă tot mai haotic, regulile rutiere par să fi devenit opționale, iar responsabilitatea la volan... este o raritate.

În aceste condiții, un polițist din Bihor a lansat, la sfârșitul lunii iulie, o petiție online intitulată sugestiv „Opriți moartea de pe șosele!”. Sebastian Drimbe s-a remarcat în ultimii ani prin diverse inițiative: a postat în mediul online locul unde se afla cu radarul, a inițiat un dialog cu șoferii, cărora le vine în sprijin cu informații legislative și sfaturi, face acte de caritate pentru copiii din pătura defavorizată a societății. De data aceasta, prin demersul lui încearcă să atragă atenția asupra unei realități dureroase: România este pe locul fruntaș în Europa la numărul de accidente rutiere mortale și nu este doar o statistică, iar măsurile luate până în prezent s-au dovedit ineficiente.

De aceea, este nevoie urgentă de înăsprirea sancțiunilor, ceea ce se traduce, până la urmă, printr-un singur lucru, care îi „doare” pe șoferi: „luarea carnetului”. În doar trei zile, petiția polițistului a fost semnată de aproape 8.000 de persoane, semn clar că mulți sunt în asentimentul său.

„De 15 ani de când sunt în slujba statului și a cetățenilor, am văzut multe accidente rutiere cu victime. Multe, multe, parcă tot mai multe în ultimii ani. Printre victime, din nefericire, sunt și copii. (...) Eu, unul, m-am săturat!

M-am săturat să văd cum mor oameni și copii nevinovați pe șoselele țării. Amenzile nu sunt suficiente. Consider că singurul mod în care conducătorii auto pot fi determinați să nu mai accelereze iresponsabil, să nu mai depășească pe linie continuă, să nu mai urce băuți la volan și să conducă mai preventiv este înăsprirea măsurilor complementare la anumite abateri. Măsurile complementare reprezintă, pe lângă punctele de amendă aferente, suspendarea dreptului de a conduce, acel ”mi-a luat carnetul” pe care l-ați auzit de la cei prinși cu musca pe căciulă”, a relatat Sebastian Drimbe.

Măsuri nepopuliste, dar necesare

Cât privește măsurile propuse, sunt dure, după cum recunoaște și el, dar vizează încălcări ale Codului Rutier care au dus, în ultimii ani, la moartea unor nevinovați.

„Prin această petiție publică, propun mărirea prin lege a măsurilor complementare după cum urmează: pentru conducerea unui vehicul cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, suspendarea dreptului de a conduce pentru 365 zile (de la 90 de zile în prezent); pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 90 de zile în prezent); pentru depășire neregulamentară (depășirea pe linia continuă), suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent); pentru virajul la stânga peste linia continuă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile (în prezent nu se suspendă); pentru neoprirea la culoarea roșie a semaforului electric, suspendarea dreptului de a conduce pentru 180 de zile (de la 30 de zile în prezent); pentru utilizarea telefonului mobil la volan, suspendarea permisului pentru 30 de zile (pe lângă amendă și puncte de penalizare, cum este sancționată în prezent)”, a exemplificat polițistul. Foarte important, consideră omul legii, este că la niciuna dintre abaterile enumerate să nu fie permisă redusă perioada de suspendare a dreptului de a conduce, prin susținerea unui examen.

„Știu că politicienilor li se va părea o inițiativă nepopulistă, dar vor trebui să facă ceva, pentru că aici nu e vorba de ei, ci de viața noastră și a copiilor noștri!”, a mai arătat Sebastian Drimbe.

x x x

Revenind la statistica realizată la nivelul IPJ Constanța, polițiștii din județul nostru au constatat că principalele cauze care au dus la producerea de accidente rutiere sunt: neacordarea priorității vehiculelor, neacordarea priorității pietonilor și viteza excesivă. Iar acțiunile realizate de polițiști, în trafic, au drept rezultat depistarea zilnică de șoferi care se urcă beți la volan sau circulă cu mult peste viteza limită admisă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6423 secunde