Operație cu grad maxim de risc, la Constanța. "Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut"

658
Operație cu grad maxim de risc, la Constanța.

Articole de la același autor

O echipă de medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța a efectuat, zilele trecute, prima intervenție chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus. Este vorba despre o fetiță de aproape 7 ani, din Constanța, care a ajuns la spital cu dureri abdominale. Copilul a fost examinat în condiții de maximă siguranță și, după discuțiile cu familia, care a precizat că a călătorit în străinătate, dar și în urma radiografiei pulmonare care a arătat modificări, a fost testată pentru coronavirus, analize care le-au confirmat doctorilor suspiciunea de infecție cu Covid-19.

Pentru că investigațiile au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată, s-a luat decizia ca micuța să fie operată imediat. Conștienți de faptul că viața fetiței atârnă de un fir de ață, doctorii și asistenții din echipa de intervenție coordonată de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache au intrat în sala de operații și au salvat viața copilului.

Medicul a declarat că, în momentul în care a fost sunat de către conducerea spitalului, era la masă cu familia.

"I-am spus soției să nu mă mai aștepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu Covid-19. A început să plângă. Aș minți dacă aș spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viața copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toți porii. Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, trei perechi de mănuși, trei rânduri de halate sterile, câte două măști, papuci de sală, câte două rânduri de șoșoni sterili și unii dintre cei din echipă au simțit nevoia să se protejeze suplimentar și pe lângă acești șoșoni, și-au acoperit picioarele și cu saci din plastic. Nu puteam să respir, transpiram din toți porii, mâinile îmi transpirau și erau foarte reci, nu îmi mai simțeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde, pentru că nu mai puteam să suturez operația. Intervenția a durat 40 de minute și am luat pauze de câteva secunde la fiecare zece minute, pentru că simțeam că mă sufoc. Mă bucur că, împreună cu colegii mei, am reușit să evităm un scenariu sumbru și le mulțumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm", a precizat dr. Florin Enache.

XXX

Din fericire, micuța pacientă infectată este acum bine, iar pentru că ultimul test de coronavirus a ieșit negativ, a fost externată. Ca măsură de precauție, fetița se află în izolare, acasă, împreună cu părinții. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4572 secunde