O viață cât un veac! Decanul de vârstă al marinarilor militari a împlinit 102 ani!

334

Articole de la același autor

La 11 ani a îmbrăcat haina militară, pentru că iubea marea. În prezent, contraamiralul în retragere Mircea Caragea are 102 ani și este singurul veteran de război în viață al Forțelor Navale care a slujit țara în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare.

Născut la data de 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița, contraamiralul Mircea Caragea și-a dedicat viața uniformei militare și mării. A urmat Școala Navală „Mircea cel Bătrân”, iar în prezent povestește că una dintre cele mai frumoase amintiri este participarea la primul marș de instrucție al navei-școală „Mircea”, în 1939. De altfel, acestuia îi place să spună că este „doar cu 20 de ani mai bătrân decât velierul” și că „dragostea pentru nava – școală este perenă și necondiționată la orice vârstă, pentru oricine a avut privilegiul să se afle la bordul său”.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o ca tânăr ofițer a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă, fiind ambarcat, succesiv, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.



A participat la Operațiunea 60.000, de evacuare a românilor din Crimeea

În perioada 1941-1944, actualul decan de vârstă al amiralilor României a participat la numeroase misiuni de respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare cu muniție, echipament și alimente a trupelor române care luptau împotriva sovieticilor pe frontul de est, precum și la Operațiunea 60.000, cea mai mare acțiune militară maritimă executată de Marina Militară Română pentru evacuarea trupelor combatante și a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie - mai 1944). Pentru faptele sale deosebite de vitejie, citate pe ordin de zi pe unitate în timpul participării la misiunile din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României, în anul 1944, cu „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și cu Ordinul „Coroana României”.

Avea numai 25 de ani când a schimbat registrul maritim cu cel fluvial, fiind numit comandant militar al Portului Hârșova (1944-1945). Ulterior, a lucrat în Sectorul Fluvial Giurgiu (1945), a îndeplinit funcția de comandant de escadrilă la vedetele fluviale din Galați (1945-1947), după care a fost profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele (1947).



După război, trecut în rezervă și cu greu își găsea de muncă

Cariera tânărului ofițer de marină Mircea Caragea a fost curmată brusc, când avea vârsta de 28 de ani, de către regimul totalitar comunist instaurat la putere în țara noastră și, la data de 1 septembrie 1947, a fost trecut în rezervă, dar acest moment nefast nu i-a distrus energia și puterea de a merge mai departe în viață. A urmat o perioadă în care își găsea cu greu un loc de muncă, pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor, apoi s-a mutat la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.

După instaurarea regimului democratic, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă și, ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, respectiv contraamiral.



Anul acesta, contraamiralul a împlinit 102 ani, prilej cu care reprezentanții Forțelor Navale și cei de la Clubul Amiralilor i-au făcut urări emoționante.

„Cuvintele sunt puține pentru a ne exprima recunoștința față de importantele servicii pe care le-ați adus țării noastre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pentru vitejia și spiritul dumneavoastră de sacrificiu de care ați dat dovadă în cariera militară avută la bordul navelor militare și în alte structuri ale Marinei Regale Române.

Vă asigur de întreaga mea admirație pentru puterea exemplului pe care ați transmis-o generațiilor de marinari militari, cu privire la remarcabila conduită civică, demnitatea și tăria de caracter cu care ați înfruntat, mai bine de patru decenii, vicisitudinile vieții, după ce ați fost trecut în rezervă, în anul 1947, de către regimul comunist, fără prea multe explicații.



Cu prilejul aniversării vârstei de 102 ani, în numele întregului personal al Forțelor Navale Române, vă urez multă sănătate și zile senine în suflet, bucurii alături de cei dragi și liniște sufletească. LA MULȚI ANI, domnule contraamiral Mircea Caragea!”, este mesajul aniversar transmis de contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6411 secunde