O nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă va avea loc joi

120
O nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la instanța supremă va avea loc joi - instan539asuprem-1544624186.jpg

Articole recomandate

O nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție avea loc joi, în urma deciziei CSM, care a cerut refacerea acestora și a stabilit și înființarea unora noi. La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare, proces amânat din cauza deciziilor privind refacerea completurilor.


Instanța supremă a anunțat că o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție avea loc joi, în ședință publică, de la ora 9.30.


Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a recomandat ca Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) să organizeze "de îndată" o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători, cu mențiunea că, de această dată, aceste completuri vor fi în număr total de șase - trei în civil, precum și trei în penal, în condițiile în care până acum erau două. Astfel, tragerea la sorți pentru refacerea completurilor, din 9 noiembrie, este anulată, iar toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curți, de competența completurilor de 5, înființate din anul 2014 și până în prezent, se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înființate. La unul din completurile de 5 se află și procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare.


Noua procedură de constituire a completurilor de 5 


Secția pentru judecători a recomandat înființarea a cel puțin 3 completuri în materie penală și 3 completuri în alte materii decât cea penală. Acum, la instanța supremă sunt două completuri în materie penală și două în materie civilă. 


Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuie să comunice Secției pentru judecători a CSM numărul de completuri de 5 judecători în materie penală și în alte materii decât cea penală, precum și structura acestora din urmă completuri din punct de vedere al reprezentativității judecătorilor din secțiile instanței supreme.


Judecătorii care vor face parte din aceste completuri sunt desemnați, prin tragere la sorți, în ședință publică, de președinte sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreședinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție.


CSM a stabilit și procedura pentru tragerea la sorți a membrilor completurilor. 


Potrivit deciziei CSM, președintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv pentru stabilirea termenului, iar toate dosarele care vor fi înregistrate pe rolul instanței supreme până la sfârșitul anului 2018, de competența completurilor de 5 judecători, vor fi repartizate completurilor nou înființate.


"Prezenta hotărâre se aduce la îndeplinire de îndată, în vederea creării premiselor pentru rezolvarea potențialelor situații cu caracter urgent apărute în activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru desemnarea completurilor de 5 judecători care vor funcționa în anul 2019, Secția pentru judecători va adopta o hotărâre în acest sens", a mai stabilit CSM.


În motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema constituirii completurilor de 5 judecători, magistrații precizau că obligația de a identifica soluțiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată și de a asigura punerea lor în aplicare revine Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis ca 25 de cauze ale completurilor de 5 judecători să fie amânate pe 14 ianuarie, în urma deciziei Curții de Apel București privind anularea tragerii la sorți a completurilor din 9 noiembrie. Între procese se numără și cel al lui Liviu Dragnea, dar și cel al lui Toni Greblă, achitat în primă instanță pentru fapte de corupție.


La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în ședința de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, Sebastian Ghiță - dosarul privind intervențiile la vârful Poliției și Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari - și cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8674 secunde