O nouă anchetă după moartea fetiței de 3 ani, de la Saraiu. „Suntem distruși, nu ne-am revenit”

961

Articole de la același autor

Avocatul Poporului Constanța a desfășurat o anchetă cu privire la împrejurările care au dus la moartea unei fetiței de trei ani, găsită fără suflare pe un câmp de la marginea comunei Saraiu.

Cazul fetiței de trei ani, din Saraiu, care în luna iunie a fost găsită moartă, pe un câmp de la marginea localității, având urme vizibile de mușcături pe trup, a intrat și în atenția specialiștilor de la Avocatul Poporului. Aceștia au discutat și au purtat corespondență atât cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, dar și cu Primăria Saraiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, cât și cu părinții micuței, pentru a stabili dacă au fost respectate drepturile copilului.

Reamintim că în seara zilei de 10 iunie, polițiștii au fost sesizați că în aceeași zi, în jurul orei 17.00, copila a dispărut. Aceasta a fost căutată toată noaptea de zeci de polițiști, cu camere de supraveghere cu termoviziune și câine de urmă, dar fără succes. A doua zi, trupul neînsuflețit al micuței a fost găsit pe câmp.

Din ancheta desfășurată de Avocatul Poporului reiese că fetița și cei doi frățiori ai ei, împreună cu părinții, locuiau într-un imobil cu trei camere, baie, bucătărie, pus la dispoziție de proprietarul fermei unde lucrează tatăl. Părinții nu plătesc chirie, „fiind tolerați de către proprietar, în schimbul unor servicii pe care le prestează în cadrul fermei”. „Veniturile familiei sunt reprezentate de alocațiile de stat ale minorilor, în cuantum de 641 lei/lună și de suma de 1.500 lei/lună, venitul obținut din munci ocazionale ale tatălui”, se mai arată în anchetă. Referitor la tragedie, mama copilei a afirmat că micuța și fratele ei, împreună cu alți doi copii, se jucau în preajma tatălui, care se ocupa de împrejmuirea unui spațiu destinat adăpostirii animalelor. „Preț de 10 – 15 minute, minora a plecat de lângă acesta spre poarta principală, ulterior, tatăl constatând dispariția ei. În momentul acela, tatăl a alertat concubina, pornind amândoi în căutarea minorei”, se mai arată în comunicarea Avocatului Poporului.

Fetița învățase să meargă cu cinci luni înainte să moară

„Am avut speranța că o vom găsi, având în vedere faptul că ea a început să meargă singură în urmă cu cinci luni, nu putea să ajungă foarte departe”, a mai afirmat mama fetiței. Timp de o oră, părinții au căutat-o pe micuță, iar văzând că nu reușesc singuri, l-au anunțat pe proprietarul fermei, care ulterior a anunțat administrația locală și au urmat căutările ample.

„Este prima dată când un copil de-al nostru pleacă singur de acasă, nu ne-am revenit după această pierdere, suntem distruși, nu ne mai pierdem copiii din ochi, îi supraveghem în mod constant pe cei doi minori rămași în familie”, a mai spus mama îndurerată.

Potrivit anchetei Avocatului Poporului, familia se află în atenția asistenților sociali din Saraiu din 2016 și este formată din „oameni muncitori, tatăl lucrează să poată să le ofere copiilor un trai mai bun și o educație corespunzătoare vârstei lor. Mama stă în permanență cu copiii, care nu sunt neglijați”. La rândul lor, reprezentanții IPJ Constanța au arătat că a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în care se efectuează cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârșova. Potrivit acestora, „până în prezent nu a fost finalizat raportul medico-legal”.

În urma analizei realizate, experții Avocatului Poporului au concluzionat că instituțiile implicate în gestionarea situației sociale și-au respectat atribuțiile.

Pe de altă parte, reamintim că în urmă cu puțin timp, Asociația Inițiativa pentru Responsabilitatea Civică atrăgea atenția că există indicii că micuța ar fi murit sub mușcăturile câinilor maidanezi și cerea investigații în acest sens. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4042 secunde