Număr record de spectatori la festivitățile dedicate Zilei Marinei Române de pe esplanada Comandamentului Flotei

377
Număr record de spectatori la festivitățile dedicate Zilei Marinei Române de pe esplanada Comandamentului Flotei - img20180815wa00081534322160-1534340312.jpg

Articole recomandate

Aproximativ 20.000 de spectatori s-au aflat miercuri pe esplanada din zona peninsulară a Constanței, în preajma Comandamentului Flotei, la Cazino și în Portul Tomis, pentru a viziona spectacolul naval, aerian și terestru prezentat de Statul Major al Forțelor Navale (SMFN) în cadrul festivității de celebrare a Zilei Marinei Române, potrivit autorităților.


Evenimentul a debutat cu ceremonialul militar de întâmpinare a Președintelui Klaus Iohannis, urmat de șeful SMFN contraamiral dr. Alexandru Mîrșu și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. Apoi, la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei a fost ridicat Drapelul Tricolor în acordurile Imnului Național, simultan cu arborarea, la bordul navelor militare, a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz, elemente tradiționale distinctive ale marinei române.
 
A urmat canonada de salut omagial a celor fi trase 21 de salve de tun, trase de pe digul Portului Tomis, tradiție ce-și are originea în secolul al XIV-lea, când a început înzestrarea navelor militare cu tunuri de bord.


După salutul de bun-venit al comandantului Marinei Militare, viceamiralul Alexandru Mîrșu, președintele Iohannis a decorat Drapelul de Luptă al al SMFN cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace, în grad de Ofițer și alocuțiunile oficiale ale Șefului SMFN, Președintelui Republicii și ministrului Apărării Naționale.


Tradiționalul serviciu religios dedicat Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, oficiat de Arhiepiscopul Teodosie, pe mare s-a adus un omagiu eroilor marinari prin depunerea unei ancore de flori.


Startul serbărilor nautice și spectacolului naval a fost dat, conform tradiției consacrate, de Zeul Neptun, ce a sosit din larg, la bordul unei șalupe de comandament iar drapelele României, NATO și al Uniunii Europene au defilat în mare viteză, purtate la bordul unor ambarcațiuni rapide și de un elicopter Puma Naval.
 
La rândul lor, cadeții Academiei Navale Mircea cel Bătrân au salutat asistența de pe țărm, din arborada celui mai longeviv ambasador al României pe mările și oceanele lumii, Nava-Școală Mircea, simultan cu camarazii italieni de la bordul cu velierului-școală Palinuro, sosiți special la Constanța pentru a participa la acest eveniment. Spectacolul pe apă a fost continuat de echipajele remorcherelor militare Vânjosul, Voinicul și Vârtosul, ce au evoluat din nou în radă, pe ritmuri muzicale aruncând spre cer perdele de apă cu tunurile de intervenție la incendii.


Spectacolul a continuat cu secvența de inserție aeriană a scafandrilor de incursiune, lansați pe mare de la bordul unui elicopter, urmată de o luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare apoi a urmat o punerea în scenă a unei proceduri de căutare și de atac a unui submarin inamic, cu două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian și trei ambarcațiuni rapide.


După descoperirea inamicului, din aer și de pe mare a fost lansat atacul cu o torpilă ușoară Sting Ray, torpile, bombe antisubmarin și bombe reactive, lansate de corvete.


Scenariul a adus în scenă și o acțiune de respingere a unui desant maritim din zona țărmului în care au fost implicați infanteriștii marini aflați la bordul a zece ambarcațiuni rapide, ce au atacat o clădire de la țărm. Atacul a fost respins prin efortul conjugat al echipajului de la bordul monitorului fluvial Ion C. Brătianu și vedetei blindate Rovine, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm.


În completarea spectacolului de pe apă și-au adus contribuția și marinarii Gărzii de Coastă care au prezentat un exercițiu de combatere a migrației ilegale pe mare împreună cu două echipaje ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare (ARSVOM), după care a urmat o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare, executată de scafandrii de luptă cu trei ambarcațiuni rapide. Un elicopter Puma Naval i-a extras ulterior pe scafandri, din apă, printr-un spectaculos procedeu de recuperare tip rig-rope.


Terminarea exercițiilor demonstrative a fost marcată de defilarea pe mare a Fregatei Regele Ferdinand care a simulat o manevră de apuntare în marș a unui elicopter Puma Naval.


Parada navală a celor 40 de nave și ambarcațiuni participante la ceremonie și defilarea Gărzii de Onoare având în componență detașamente de marinari ai Forțelor Navale Române și plutoane de militari din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și în premieră din Italia și Ucraina, a încheiat prima parte a festivităților dedicate celei de-a 106 ediții a Zilei Marinei Române, la Constanța.


După ora 13,00, manifestările au continuat în Portul Tomis, unde s-a dat startul tradiționalelor concursurilor, deschise publicului spectator.


Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța - Farul Genovez - Parcul Primăriei Municipiului Constanța și Comandamentul Flotei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9938 secunde