Noutăți privind scoaterea la suprafață a epavei din portul Midia

Marţi, 18 Februarie 2020, 10:48
9210
Operațiunile pentru verticalizarea navei "Queen Hind", răsturnată în portul Midia, sunt în desfășurare.

Săptămâna trecută, angajații firmei contractate pentru ranfluare au constatat că încercările lor de a scoate apa din epavă erau în zadar, căci, pe măsură ce pompau, nava se umple la loc cu apă din acvatoriu. Drept pentru care, pentru câteva zile, scafandrii au inspectat nava, pentru a găsi orificiile pe care intră apă. Într-un final, duminică, specialiștii au depistat o deschizătură în bordaj.

"După etanșarea deschiderii, ridicarea de ieri și acțiunea pompelor, nivelul apei la interior scade constant. În concluzie, nu mai există altă deschidere sau, și mai rău, gaură de apă. Pompatul merge greu, pentru că periodic se opresc pompele pentru curățare, iar traseul furtunurilor în interiorul epavei este unul sinuos.

La acest moment, nivelul apei la interior este la puntea patru și se estimează că nava va intra în plutire când va ajunge la puntea 2. În plus, mai sunt camere tehnice pline cu apă, iar acelea trebuie golite separat, traseul furtunurilor fiind diferit. Se acționează greu la interior, pentru că totul este manipulat de scafandri, fără alte utilaje. Se estimează cel puțin 48 de ore până la finalizarea scoaterii apei", au transmis reprezentanții GSP.

În consecință, cel mai probabil în cursul zilei de joi, 20 februarie, nava va fi ridicată, urmând ca apoi să fie dusă la cheu. 

Pagina a fost generata in 0.2398 secunde