"Noul val" din Armata Română, pasiunea pentru carieră și "halta" spre jobul din străinătate

8593
2
După ce, doar în decursul unui singur an (2017) a pierdut nu mai puțin de 8.000 de cadre, Armata Română urmează să primească întăriri. Și asta pentru că MApN a primit "undă verde" în privința angajărilor: aproximativ 6.400 de posturi vor fi acoperite în perioada următoare, campania de recrutare fiind una completă - soldați, subofițeri, maiștri militari, ofițeri, dar și medici și psihologi. 


În teorie, planul nu-i rău deloc, sună chiar foarte bine, încurajator. Armata va avea personal sporit, sarcinile/ordinele vor fi mai lesne de pus în aplicare. În practică, lucrurile ar putea sta cu totul altfel. 


Se nasc - firesc - o serie de întrebări, iar prima dintre ele are legătură cu bugetul. Cum vor fi suportate soldele noilor veniți, în condițiile în care guvernanții abia s-au "scremut" pentru a mări soldele actualilor militari? Vor putea fi menținuți în sistem noii angajați? Vor avea la îndemână conducătorii armatei mecanismele prin care să sporească gradul de atractivitate al carierei armelor? Nu cumva "noul val" va îngroșa rândurile celor pentru care angajarea în armată a fost doar o etapă intermediară, până la găsirea jobului mult visat și găsit ulterior, de cele mai multe ori, în străinătate? 


Apoi, un alt aspect, deloc de neglijat: de unde vor proveni noii angajați? Din sursă externă, precum în poliție? Sau va crește considerabil cifra de școlarizare în liceele, școlile postliceale și academiile militare? E greu de crezut că vor putea fi rapid instruiți șase mii de oameni aduși "de pe stradă". Or bate ei pasul de defilare, or mărșălui frumos în fața comandanților, dar cu tehnica militară… cum se vor descurca cu tehnica militară? 


XXX 


Așteptăm opiniile dumneavoastră, stimați cititori, fie că îmbrăcați, fie că nu îmbrăcați haina militară. 
Până una alta, vă ofer punctul de vedere al MApN, publicat pe site-ul propriu, vizavi de motivația pentru care să alegi o carieră militară. 


Personal, m-a mișcat până la lacrimi :)), în special treaba cu bunicii și veniturile peste medie, dar despre acest subiect, într-o ediție viitoare. 


"Străbunicii, bunicii și tații nostri au fost chemați la oaste… Așa erau vremurile și rânduiala. Unii nu au avut de ales, iar alții au ales din pasiune, din dragoste de țară sau, pur și simplu, din convingerea că acesta este drumul lor în viață, destinul lor. 
Unii au făcut din armată o carieră, o pasiune, un stil de viață. Alții și-au făcut doar datoria de cetățeni, de buni români, însă de experiența trăită în armată și-au amintit cu nostalgie toată viața. 


Probabil că bunicii noștri știau că armata te face bărbat sau că trebuie să-ți faci datoria față de țară. 
Dar azi, când în fața ta se deschid atâtea drumuri, atâtea posibilități, când poți alege, de ce ai îmbrățișa cariera militară? Ei bine, din aceleași motive și din multe altele în plus... 


În primul rând, armata îți oferă ceea ce își dorește orice tânăr aflat în momentul crucial al alegerii drumului în viață: educație gratuită, o bună pregătire profesională, un loc de muncă, posibilitatea de afirmare și de dezvoltare a carierei după reguli bine stabilite, un venit sigur, peste medie, la care se adaugă măsuri de protecție socială. 


În al doilea rând, a intra în armata română nu înseamnă doar a-ți defini personalitatea, a te maturiza, a te menține sănătos și activ, dar și a lucra într-un mediu dinamic, organizat și competitiv, posibilitatea de a călători, de a vizita locuri noi, de a cunoaște oameni interesanți și de a lega prietenii durabile. Experiența de viață și profesională pe care o poți obține în armată cu greu poate fi acumulată într-un alt domeniu", scriu reprezentanții MApN. 




Comentează știrea

Adi
13 martie 2018
Scolarizare

Sunt curios cati maistrii militari vor iesi de pe bancile scolilor in urmatorii ani.. in conditiile in care un subofiter face 4 luni si un sgp are salariul mai mare decat un maistru..

Ofiter
13 martie 2018
Respect

Nu era mai bine sa motivati financiar pe cei care au fost pregatiti si au acumulat multa experiență in sistem, nu sa le întoarceți spatele si sa ii determinați sa iasa din sistem? Cei nou veniti bineînțeles ca vor di nepregătiți, vor veni cu aceleasi dreputuri ca cei "old school", adica cu Liceul Militar si Academie, si va trebui sa ii suplinim tot noi. Ca de, treaba tot trebuie facuta si de ce sa nu o faci tot tu, ca ei nu stiu. Iar cei care vor veni sunt sigur ca sunt din cei care nu au reusit ca zidar in Italia sau ca taximetrist in Romania. Iar la poarta CMZ ului nu am vazut nicio coada.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4661 secunde