Noi reguli în legitimarea de către polițiști: "Mâinile sus" și "Culcat"!

321
Noi reguli în legitimarea de către polițiști:

Articole de la același autor

Din ianuarie 2020, polițiștii vor putea cere persoanelor pe care le legitimează să ridice mâinile asupra capului sau, dacă consideră că cei controlați pot avea o atitudine violentă, le pot cere să stea în poziția "culcat". Vor fi exceptați de la această poziție persoanele cu dizabilități, gravidele - cu semne vizibile! - și copiii. 


Pe 28 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 192/2019, care vizează modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. 


Legea modifică și aduce completări Legii 61/1991, privind sancționarea faptelor care încalcă norme de conviețuire sociale, ordinii și liniștii publice. Modificările vor intra în vigoare în 90 de zile, mai exact din ianuarie 2020, iar vizată de schimbări este și modalitatea în care polițiștii vor putea realiza controlul corporal. Concret, noua legislație explică mai detaliat cum vor putea proceda polițiștii în cazul legitimării. 


"Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege: ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziției șezut, adoptarea poziției culcat sau altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană", au arătat reprezentanții Poliției. 


"Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat, în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor", au mai explicat polițiștii. 


Aceste indicații vor fi date de polițiști inclusiv în momentul în care consideră că este posibil un atac armat. Iar prin "armat" se înțelege "atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor". 


"Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: «Poliția, stai!»; «Nu te apropia!» ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat", au mai precizat polițiștii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1775 secunde