Neajunsuri la Tribunal. Cu ce probleme se confruntă sediul - monument istoric!

418
Neajunsuri la Tribunal. Cu ce probleme se confruntă sediul - monument istoric! - fondtribunalulconstanta-1598893449.jpg

Articole de la același autor

Cândva reședință de vară a familiei regale, în prezent nu mai îndeplinește criteriile pentru desfășurarea în condiții propice a instituției pe care o găzduiește. Este vorba despre clădirea în care se află Tribunalul Constanța.

Pe timpuri, clădirea era cunoscută drept "Palatul Regal". De fapt, a fost reședința de vară a familiei regale. Construită în perioada 1904 - 1906, clădirea a intrat în administrarea Ministerului Justiției 1922, pentru ca în anul următor să fie inaugurat aici sediul Curții de Apel Constanța. De atunci și până în prezent, în clădirea de pe strada Traian au funcționat instituțiile Justiției. Deși clădirea are o inegalabilă valoare istorică, în prezent a devenit insuficientă pentru necesitățile magistraților Tribunalului Constanța, pe care îi găzduiește. Iar lipsurile au fost punctate în Raportul de activitate al instanței, magistrații punându-și speranța într-un viitor sediu, aflat în prezent în stadiu de obținere de documentații, ce urmează să fie realizat sub umbrela Companiei Naționale de Investiții.

"În acest sediu se remarcă lipsa camerelor de consiliu ori a spațiilor în care ar putea fi organizate, precum și lipsa a cel puțin unei camere de deliberare pentru membrii completelor colegiale, în condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea în birouri de câte doi – patru judecători, în aceste condiții deliberarea în birou neputând asigura secretul acesteia, impus de lege", se arată în raportul de activitate pe 2019 al instituției menționate.

Pentru ca instanța să aibă spațiul de care are nevoie, ar fi nevoie de camere suplimentare, care însă nu pot fi realizate, dat fiind că imobilul este monument istoric de importanță națională. "Greutatea creării unor astfel de încăperi este amplificată de împrejurarea că respectiva clădire este declarată monument de importanță națională, orice demers privind modificarea sau reamenajarea spațiilor trebuind să parcurgă procedurile legale de avizare și autorizare a acestor modificări", se arată în același document.

Drept pentru care, birourile de lucru ale magistraților și grefierilor au fost amplasate la toate etajele clădirii, inclusiv la mansardă, în timp ce arhiva a fost amenajată la demisol. Până în prezent, însă, nu s-a găsit o soluție pentru amenajarea unui spațiu pentru ținerea persoanelor aflate în starea de arest preventiv sau deținere. "În acest context general, este de menționat faptul că sediul în care Tribunalul își desfășoară activitatea a devenit relativ impropriu unei funcționări normale, din perspectiva noilor coduri", au mai arătat reprezentanții instituției.

Este nevoie de un nou sediu. De trei ani se tot fac acte!

Demersurile au fost demarate în urmă cu trei ani, dar până în prezent încă mai întâmpină probleme. "Încă din 2017 au fost începute demersurile pentru construirea unui nou sediu de instanță în municipiul Constanța, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, realizarea acestuia putând îndepărta toate inconvenientele legate de lipsa spațiilor de lucru/ședință ori de caracterul lor necorespunzător. În 2018 au fost redactate și aprobate documentele prealabile necesare aprobării investiției, însă terenul alocat nu îndeplinește – în prezent – condițiile legale pentru a fi destinat unei construcții de mărimea estimată prin proiectul standard, urmând a se aștepta ca autoritatea publică locală să aprobe noul Plan de urbanism zonal și să stabilească parametrii de utilizare ai terenului destinat noului sediu de instanță", se arată în documentul citat. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9299 secunde