Motivele pentru care poți fi dus la Poliție, din ianuarie 2020

474
Motivele pentru care poți fi dus la Poliție, din ianuarie 2020 - duslasectie-1572807841.jpg

Articole de la același autor

Pe 28 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 192/2012, care vizează modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Printre aspectele vizate de noua legislație, care va intra în vigoare în ianuarie 2020, se numără și împrejurările în care vor putea fi conduse persoanele legitimate la sediul unităților de poliție. 
Astfel, potrivit reprezentanților Poliției Române, "polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul Poliției, atunci când: nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică". 


În cel mai scurt timp, polițistul va trebui să-și informeze șeful ierarhic despre faptul că a condus o persoană la sediu. Aceasta va fi condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificările și luarea măsurilor se realizează în cel mai scut timp.


"Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției, după finalizarea activităților sau a măsurilor legale care se impun. Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă", au mai arătat polițiștii. 
Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.545 secunde