Ministrul Justiției, Stelian Ion: „Parchetul European devine operațional”

176
Ministrul Justiției, Stelian Ion: „Parchetul European devine operațional” - fondstelianion-1622656835.jpg

Articole de la același autor

Parchetul European (EPPO) și-a început, marţi, 1 iunie, activitatea operațională în statele membre participante la cooperarea consolidată, în baza Deciziei de punere în aplicare (UE) 2021/856 a Comisiei din 25 mai 2021 de stabilire a datei la care Parchetul European își asumă atribuțiile de investigare și de urmărire penală.

De la 1 iunie 2021, EPPO va putea investiga, în România și în celelalte state membre participante, infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritățile naționale competente.

România este unul dintre statele membre care a susținut în mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor în Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicată de Comisie în iulie 2013. România s-a numărat, de altfel, printre statele membre inițiatoare ale acestei forme de cooperare consolidată în 2017 şi, în cadrul discuțiilor ulterioare de la nivelul UE, pledând constant pentru operaționalizarea cât mai rapidă a noului organ jurisdicțional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzătoare și dezvoltarea unei colaborări strânse cu autoritățile naționale.

„Este un moment istoric!”

„Este un moment istoric pentru Uniunea Europeană și pentru România, ca stat membru participant la cooperarea consolidată de instituire a Parchetului European. Așteptările cetățenilor europeni de la noua structură europeană sunt mari. Sunt convins că Procurorul-șef european și echipa sa vor da dovada profesionalismului şi excelenței, prin obținerea unui track-record care să asigure o protecție efectivă a intereselor financiare ale Uniunii. Voi continua să sprijin activitatea Parchetului European, conștient fiind că succesul acestuia depinde de strânsa și eficienta colaborare a acesteia cu autoritățile naționale competente, bazată pe încredere reciprocă”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

În plan intern, România a efectuat o serie de demersuri legislative și instituționale în decursul ultimilor ani, pentru pregătirea acestui moment istoric. Au fost operate modificări legislative și instituționale pentru asigurarea punerii în aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selecție, atât pentru desemnarea Procurorului European pentru România, cât și a candidaților pentru funcția de procuror european delegat, primii şase fiind deja numiți de Colegiul Parchetului European. O nouă procedură de selecție pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegați a fost demarată la 26 mai 2021. Aceste demersuri au fost însoțite de măsuri de natură practică, logistică, menite să sprijine derularea activității operaționale în patru locații: București, Iași, Cluj, Timișoara.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.971 secunde