X
X
Mai multe ştiri online:

Militarii trag primele "gloanțe" spre Guvern: salarii mărite, bani de chirie și… mai puține mese la Forțele Navale

Ştire online publicată Sâmbătă, 22 August 2015. Autor: Andra RAFTU
Pe masa ministrului Mircea Dușa a ajuns un set de propuneri înaintat de Liga Militarilor Profesioniști. În propunerea respectivă, reprezentanții LMP au ridicat 16 probleme mai grave cu care se confruntă militarii români. Proiectul este susținut de militarii activi din categoria soldaților și gradaților profesioniști. "LMP își exprimă convingerea că reprezentanții MApN se vor apleca cu multă atenție asupra acestui set de propuneri, înțelegând preocuparea noastră reală pentru îmbunătățirea condițiilor profesionale și sociale ale corpului militarilor profesioniști, pentru viitorul acestei categorii de militari și, în egală măsură, preocuparea noastră pentru promovarea imaginii și prestigiului Armatei Române, în raport cu societatea civilă și partenerii noștri internaționali", a declarat Oana Nuță, din cadrul LMP.

Mai puțină mâncare pentru militarii din Forțele Navale

Printre propunerile susținute de LMP se numără: mărirea salariului de încadrare cu 45%, modificarea articolului privind stabilirea cuantumului și condițiilor de acordare a compensației lunare pentru chirie cadrelor militare în vedea echivalării compensației de chirie oferită în funcție de fiecare oraș în parte, acordarea normei de echipare și reducerea numărului de mese pentru militarii din cadrul Forțelor Navale acordându-se o singură masă la programul de 8 ore. În expunerea de motive este specificat următorul aspect: cât nava este la cheu se servesc trei mese în opt ore, ceea ce duce la diminuarea semnificativă a normei de hrană alocată personalului militar, dar și la reducerea numărului efectiv alocat programului de instrucție, pregătire și mentenanță a navei.

"Coeficientul de 50% din solda lunară a unui militar profesionist nu poate acoperi nici pe de parte chiria unui apartament, în multe dintre garnizoanele unde își desfășoară activitatea. Chiria minimă a unei garsoniere este de aproximativ 150 euro, respectiv 600-650 de lei, iar compensația pe care o primește un militar profesionist în acest moment este de maxim 360 de lei. În acest context, apreciem realizarea unui studiu din care să reiasă, pe fiecare garnizoană în parte, cheltuielile aferente compensației de chirie din acest moment, și care va reflecta exact situația expusă și va face pertinentă propunerea noastră de echivalare a compensației în funcție de oraș", se arată în motivarea LMP.

De asemenea, ministrului îi mai sunt aduse în atenție modificarea legii privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, modificarea și completarea ordonanței pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat, acordarea tichetelor de vacanță și personalului militar sau personalului cu statut special din instituțiile aparținând sistemului de apărare.

În aproximativ o lună, Ministerul Apărării Naționale va trebui să dea un răspuns.

LMP desfășoară activități menite să contribuie la stimularea motivației profesionale, dezvoltarea dorinței de performanță și competitivitate, militând pentru promovarea imaginii corpului militarilor profesioniști.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.5967 secunde