Militarii români se întorc din războiul din Afganistan. Primul contingent a ajuns acasă!

252
Militarii români se întorc din războiul din Afganistan. Primul contingent a ajuns acasă! - militariafganistan2-1620574892.jpg

Articole de la același autor

După aproape două decenii, România își retrage trupele militare din teatrele de operații din Afganistan. Primul contingent, alcătuit din aproximativ 70 de militari români, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian, cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanții din teatrul de operații, „astfel încât procesul să se desfășoare coerent și în condiții de maximă siguranță”.

Ultimul contingent de militari români va ajunge în țară în septembrie 2021, dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice. Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic, adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de Externe si miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO.

Reamintim că țara noastră a participat cu trupe în Afganistan din 2002, cu un număr de peste 32.000 de militari. În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contribuitoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuția Armatei României la operații în afara teritoriului statului român. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operații, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4899 secunde